Боррель сьогодні приїде до Грузії. Напередодні ЗМІ писали, що це остання спроба налагодити добрі відносини

Грузія не має прогаяти історичну можливість бути з ЄС, вважає Боррель
Фото: ЕРА

Влада Грузії має скористатися історичним моментом для інтеграції у Євросоюз. Про це напередодні візиту до Грузії верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель сказав в інтерв'ю Сivil.gе.

Візит глави європейської дипломатії відбудеться 7–8 вересня, офіційна нагода для нього – 15-та річниця створення в Грузії місії спостерігачів ЄС. Також він планує зустрітися з президенткою країни Саломе Зурабішвілі та прем'єр-міністром Іраклі Гарібашвілі, повідомляв раніше офіс політика.

Боррель в інтерв'ю назвав свій приїзд "чудовим шансом обговорити прогрес на шляху до європейської інтеграції Грузії", яку, на його думку, підтримує більшість населення країни.

"Країна стоїть перед історичною можливістю, особливо в цей час. Відповідальність усіх учасників, особливо уряду, полягає в тому, щоб цю можливість було використано і не втрачено", – сказав він.

Дипломат зазначив, що розширення ЄС – це "процес, який ґрунтується на заслугах", "домашнє завдання" для Тбілісі чітко визначено, а результати залежать від виконання його країною-претендентом.

"Європейська комісія вже надала так звану усну інформацію щодо прогресу, досягнутого Грузією, Україною і Молдовою, у виконанні пріоритетних завдань, поставлених Європейською радою в червні минулого року. Роботу, яку зробила Грузія, визнали, але потрібні додаткові зусилля. Грузинський народ поділяє цінності ЄС і підтримує інтеграцію в ЄС", – сказав Боррель.

Він також зазначив, що ЄС шкодує стосовно відновлення авіасполучення Грузії з Росією, указавши на те, що це суперечать політиці ЄС і міжнародним зусиллям з ізоляції країни-агресора.

Напередодні редактор Radio Free Europe / Radio Liberty з питань Європи Рікард Йозвяк назвав візит Борреля "останньою спробою [налагодити] добрі відносини, яких майже не залишилося", маючи на увазі значне відставання Грузії з виконанням умов вступу в ЄС. На відміну від України та Молдови, вона має "туманні перспективи", вважає Йозвяк, через спробу ухвалити закон про "іноземних агентів", відновлення польотів із Росією, а також заяви глави грузинського уряду про те, що вторгнення РФ в Україну сталося через її прагнення в НАТО.

"Прийнятний рівень статусу кандидата для Грузії вже є дуже низьким, і вони можуть навіть не досягти його", – процитував Йозвяк одного з дипломатів ЄС.

Редактор Radio Free Europe / Radio Liberty зазначив, що останні політичні кроки Грузії дають ЄС певну свободу дій. Тбілісі тепер можуть запропонувати статус кандидата із застереженнями – тобто країні доведеться виконати певні умови, щоб перейти до наступного етапу – початку переговорів щодо вступу.

"Я не здивуюся, якщо інші країни-члени висунуть додаткові вимоги. Наприклад, чесне проведення парламентських виборів восени 2024 року. Польща і країни Балтії можуть вимагати звільнення експрезидента Михайла Саакашвілі для лікування за кордоном", – додав він.

Контекст:

17 червня 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні та Молдові. Грузії такої рекомендації не надали, але ЄК визнала її європейську перспективу і зазначила, що їй потрібно провести реформи в політичній, антикорупційній і цивільній сферах, зокрема забезпечити деолігархізацію влади, гендерну рівність та свободу ЗМІ.