Боррель закликав лідерів Китаю і Бразилії побувати в Україні, перш ніж виступати як миротворці

Боррель нагадав, що "не можна ставити на одну дошку агресора і його жертву"
Фото: EPA
Лідери Китаю і Бразилії, які не відвідували України з початку повномасштабного вторгнення Росії, мають приїхати туди й побачити війну очима жертв агресії. Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель після зустрічі глав МЗС країн ЄС у Люксембурзі 24 квітня, повідомляє Euronews.

Він нагадав, що глава КНР Сі Цзіньпін і президент Бразилії Лула да Сілва нещодавно висунули "деякі ідеї" про мирні переговори РФ і України.

"Для надійних, чесних мирних зусиль вони мають поговорити з Києвом й поїхати туди, щоб побачити агресію очима тих, кого бомбили", – сказав Боррель.

Дипломат наголосив, що він також виступає за мир, проте мир, на його переконання, "має бути справедливим", а доти необхідно підтримувати Україну.

Він додав, що ЄС не може прийняти "такий доброзичливий підхід", коли обидві сторони однаково звинувачують у війні.

"Є агресор, який порушив Статут ООН і вторгся в іншу країну. І є жертва цієї агресії. Не можна ставити на одну дошку агресора і його жертву, тому ми підтримуємо Україну", – сказав главу дипломатії Євросоюзу.

Говорячи загалом про позицію Пекіна щодо війни Росії проти України, Боррель закликав Китай дотримуватися міжнародних правил "повністю", а не "вибірково", оскільки КНР як постійний член Ради Безпеки ООН відповідає за захист Статуту ООН.

Контекст:

Китай із початку повномасштабного нападу РФ на Україну намагається дотримуватися нейтральної позиції, але прямо не засуджує дій Москви.

24 лютого 2023 року оприлюднили документ "Позиція Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні", який складається із 12 пунктів. Президент України Володимир Зеленський сказав, що частина пунктів у цьому документі відповідає інтересам України, а з частиною Київ не погоджується. Водночас планом Зеленський документ не вважає, за його словами, ідеться про "думки" Китаю щодо врегулювання.

Зеленський запрошував лідера Китаю Сі Цзіньпіна в Україну, але ні візит, ні розмова між лідерами країн поки не відбулися.

На початку квітня Сі Цзіньпін закликав до врегулювання війни в Україні, яку він назвав "українською кризою", за допомогою мирних переговорів.

16 квітня президент Бразилії Лула да Сілва закликав створити групу "нейтральних" країн спеціально для початку мирних переговорів між Росією й Україною. Він також звинуватив США і ЄС у "заохоченні" війни в Україні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що голоси за переговори між Україною і РФ, які останнім часом лунають із різних частин планети, не враховують, що Росія не демонструє жодного інтересу чи готовності до миру.