Чехію обрали до Ради ООН із прав людини на місце Росії

Генасамблея ООН підтримала вступ Чехії до Ради ООН із прав людини
Фото: ЕРА
Генеральна Асамблея ООН 10 травня обрала Чехію до Ради ООН із прав людини на місце, яке у квітні звільнилося, коли було зупинено членство РФ у цьому правозахисному органі.

Про це пресслужба Ради ООН із прав людини повідомила у Twitter.

"Чеська Республіка зберігає за собою місце до 31 грудня 2023 року", ідеться у твіті.

Міністерство закордонних справ Чехії у Twitter зазначило, що країна в цьому органі продовжить роботу із захисту та просування прав людини.

"Я дуже радий результатам сьогоднішніх виборів до Ради ООН із прав людини. Я хотів би подякувати країнам – членам ООН за їхню підтримку та довіру, ми дуже цінуємо це", – додав глава МЗС Ян Ліпавський.

Він повідомив, що 12 травня відбудеться засідання Ради ООН щодо порушень прав людини через агресію РФ проти України.

Контекст:

Рада з прав людини (UNHRC) – міжнародний правозахисний орган у системі ООН, який замінив Комісію з прав людини. Є допоміжним органом Генеральної Асамблеї ООН.

У РПЛ ООН 47 місць, його членів обирають на засіданні ГА ООН за підсумками голосування. Члени ради виконують свої обов'язки протягом трьох років і не мають права на негайне переобрання після двох строків повноважень поспіль. Місця розподіляють між регіональними групами. У 2016 році Росія не потрапила до складу РПЛ ООН на 2017–2019 роки.

Україна та інші країни порушили питання про зупинення членства Росії в Раді з прав людини ООН після того, як на початку квітня Київську область звільнили від російських окупантів. У населених пунктах регіону виявлено сотні вбитих мирних жителів. Серед загиблих – люди зі слідами тортур, зі зв'язаними руками. Деякі тіла намагалися спалити.

7 квітня Генасамблея ООН підтримала рішення зупинити членство Росії в Раді ООН із прав людини. У Росії відразу ж заявили, що ухвалили рішення про дострокове припинення своїх повноважень члена ради.

Чехія була єдиним кандидатом на заміну РФ у раді.