Чичваркін: Патрушев – похмурий андроповський упир, путінський гуру

Чичваркін: Патрушев, Пригожин і Кадиров на якийсь час можуть захопити владу в Росії
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Президент РФ Володимир Путін постарався зробити так, щоб довкола нього не було яскравих харизматичних людей. Про це в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман заявив російський бізнесмен Євген Чичваркін, відповідаючи на запитання щодо можливих наступників глави Росії.

"Що більше поразок у війні, то більше про це говорять. Називають прізвища і [секретаря Радбезу РФ Миколи] Патрушева, і сина Патрушева Дмитра, і [власника ПВК "Вагнер" Євгена] Пригожина, [прем'єр-мііністра РФ Михайла] Мішустіна", – сказала Бацман.

"У них ні в кого немає жодної сакральності, жодного немає відчуття того, що ось... У ньому ж мають побачити мужика. Ось якщо Пригожин якраз саме для мужикастих мужиків мужик. Просто про нього мало хто знає. І не знають, хто це такий. Гіпотетично це складно припустити, але, напевно, може бути. Рамзан Кадиров може бути. Він молодий і він дуже харизматичний, будьмо гранично чесними. Використаймо це слово – "харизматичний". Першого росіянина вбив у 16 років. [Перший заступник голови адміністрації Сергій] Кирієнко вже був, і про нього мерзотна пам'ять у народу. Тому що розорення 1998-го безпосередньо пов'язане з ним. Я чув прізвище [глави мінфіну РФ Антона] Сілуанова. Людина, яка може відфронтувати всіх, хто вміє рахувати гроші. Про харизму Сілуанова я нічого не знаю. Мішустіну нічого не зробити для німба сакральності. Його не сприйматимуть серйозно", – розповів Чичваркін.

На його думку, не може стати новим керівником і Патрушев.

"Патрушев – такий похмурий андроповський упир, який старший путінський друг, його, напевно, учитель, гуру, старший брат. Я думаю, що якщо буде зміна, Росія точно не захоче ще гірше, ніж було. Хоча на якийсь час вони можуть прихопити владу. Умовно кажучи, Патрушев із Пригожиним і Кадировим можуть бути якимось тимчасовим урядом, гіпотетично", – поділився Чичваркін.

Він вважає, що на посаду глави держави може претендувати "досить харизматична" людина.

"Путін   постарався, щоб довкола нього сильних особистостей, яскравих, харизматичних, симпатичних для людей не було. Тому що боїться за свою дупу. І, як наслідок, їх немає", – заявив Чичваркін.

Бацман нагадала, що сам Путін, коли прийшов до влади, був "сірою мишею".

"Абсолютно сіре обличчя, стерта фізіономія, говорив монотонно", – сказала Бацман.

"Говорив чітко, половину на фені, дуже зрозумілі речі говорив. Говорив дуже правильні, важливі речі. Чітко, зрозуміло, дуже вкрадливо, дуже зрозуміло. З таким підворотом і дуже зрозумілим народу гумором і зайшов, як діти до школи", – зазначив Чичваркін.

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Контекст:

Путін обіймає посаду президента Росії з 2000 року з перервою у 2008–2012 роках, коли він був главою уряду. 2020 року до конституції РФ внесли зміни, які дають змогу Путіну знову балотуватися на посаду глави Кремля 2024 року.

Одним із людей, зацікавлених у транзиті влади в Росії, називають Патрушева, який обіймає посаду секретаря Ради безпеки Росії з травня 2008 року. На думку російського історика, політичного аналітика Валерія Солов'я, Патрушев нещодавно їздив до Китаю, щоб розповісти про те, як відбуватиметься транзит.

Думка про те, що Патрушев пропонує свого сина як наступника Путіна, в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону висловлював і український військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.