Демократи закликали Конгрес притягнути Трампа до відповідальності після публікації звіту Мюллера

Джерольд Надлер заявив, що навіть неповна доповідь Мюллера містить тривожні висновки
Фото: EPA

Президент США Дональд Трамп перешкоджав здійсненню правосуддя і його мали притягнути за це до відповідальності, наполягають конгресмени від Демократичної партії США після публікації звіту спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідував втручання РФ у президентські вибори у США 2016 року; демократи запрошують самого Мюллера на слухання в Конгрес, щоб вислухати його щодо цього питання.

Представники Демократичної партії в Конгресі США заявили, що опублікована 18 квітня відредагована міністерством юстиції США доповідь спеціального прокурора Роберта Мюллера, який вів розслідування втручання Росії у президентські вибори 2016 року у США, містить докази того, що президент Сполучених штатів Дональд Трамп перешкоджав здійсненню правосуддя, повідомляє The Hill.

"Навіть у її неповному вигляді... в доповіді Мюллера наводять тривожні докази того, що президент Трамп перешкоджав здійсненню правосуддя та іншими неправомірними діями", – заявив глава комітету юстиції Палати представників США, конгресмен-демократ Джерольд Надлер на прес-конференції 18 квітня.

Пізніше Надлер розмістив у своєму Twitter фотокопію запрошення спецпрокурора Мюллера на слухання в Конгресі.

"Зрозуміло, що Конгрес і американський народ мають послухати спеціального прокурора Роберта Мюллера особисто для повнішого розуміння його висновків. Ми запросили Мюллера прибути в комітет із юстиції якомога швидше", – написав Надлер.

Демократи стверджують, що генеральний прокурор США Вільям Барр увів Конгрес в оману, надавши наприкінці березня свій лист, у якому говорив про відсутність висновків Мюллера з питання причетності Трампа до злочинних діянь. На думку демократів, Мюллер не заперечував вчинення президентом злочинів – він просто надав можливість зробити висновки з його доповіді генпрокурору та Конгресу.

"Генеральний прокурор зробив погану послугу країні, спотворивши значну частину звіту Мюллера... Він не особистий адвокат президента, хоча він може відчувати, що він є таким. Він має бути вищим співробітником правоохоронних органів у країні і представляти інтереси людей", – заявив ще один представник демократів у Палаті представників, Адам Шифф.

Мюллер із травня 2017 року розслідував ймовірну змову оточення президента США з Кремлем. Кримінальні справи порушено проти десятків людей, включно із колишнім голавою виборчої кампанії Трампа Полом Манафортом і колишнім радником Трампа з питань національної безпеки Майклом Флінном. Трамп називав розслідування Мюллера незаконним і "таким, що ґрунтується на брехні".

14 березня 2019 року Палата представників Конгресу США одноголосно проголосувала за резолюцію про публікацію доповіді Мюллера.

22 березня стало відомо про завершення Мюллером розслідування.

24 березня Барр надіслав Конгресу лист. У ньому було сказано, що розслідування імовірного втручання Росії у президентські вибори у США 2016 року, яке проводив спеціальний прокурор США Роберт Мюллер, не виявило доказів свідомої змови президента Дональда Трампа і співробітників його передвиборчого штабу з Росією. Однак факт втручання Росії у вибори під сумнів не ставили.

Ці висновки генпрокурор підтвердив 18 квітня на прес-конференції перед презентацією доповіді в Конгресі.