Демократична партія США офіційно висунула Гарріс на пост президента

Гарріс не було на з'їзді цього дня, але вона ще виступить на ньому
Фото: EPA

Демократична партія США 20 серпня, у другий вечір свого національного з'їзду, урочисто висунула віцепрезидентку США Камалу Гарріс своїм кандидатом у президенти на найближчих виборах. Про це повідомляють ABC News і CNN.

Американські ЗМІ використовують різні формулювання в публікаціях про цю подію. ABC News пише, що тепер Гарріс "офіційно стала офіційним кандидатом". CNN наголошує, що Гарріс стала офіційним кандидатом ще на початку серпня, здобувши більшість голосів у віртуальному голосуванні, а тепер вона "символічно прийняла висування своєї партії на пост президента".

Гарріс на з'їзді не було – цього вечора вона зі своїм кандидатом у віцепрезиденти Тімом Волцом проводила передвиборчий мітинг у Мілвокі. Однак її звернення до делегатів транслювали на екрані у прямому ефірі.

"Для нас велика честь бути вашими кандидатами, – сказала Гарріс. – Це народна кампанія, і разом ми намітимо новий шлях уперед".

З'їзд триває – очікують, що Гарріс ще виступить у його останній день, 22 серпня.

Вечір містив формальне голосування делегатів, яке було оформлено як шоу з "диджеєм, кількома знаменитостями й енергійними промовами". Окрім того, на з'їзді виступив чоловік Гарріс Дуг Емгофф, який розповів про свої стосунки з нею й виклав її бачення майбутнього країни.

Головною подією вечора, за оцінкою ABC News, стало повернення на сцену національного з'їзду Демократичної партії колишнього президента Барака Обами й першої леді Мішель Обами. Обоє закликали американців об'єднатися, щоб привести країну до кращого майбутнього. Обама наголосив, що Америка "готова до кращої історії", підтримав Гарріс і розкритикував її опонента Дональда Трампа, а Мішель Обама заявила, що "до Америки повертається надія".

Контекст:

21 липня президент США Джо Байден оголосив про вихід із передвиборчих перегонів і підтримав висування Гарріс як кандидатки від Демократичної партії на виборах у листопаді.

23 липня стало відомо, що Гарріс здобула достатню для висування підтримку серед демократів. Того самого дня вона вперше випередила кандидата-республіканця Дональда Трампа в опитуванні, проведеному агентством Reuters і соціологічною службою Ipsos. Гарріс здобула 44% голосів, тоді як Трампа підтримало 42% респондентів.

6 серпня Гарріс обрала губернатора Міннесоти Тіма Волца кандидатом у віцепрезиденти.

За даними Reuters станом на 21 серпня, за місяць кампанія Гарріс зібрала "безпрецедентну суму" в розмірі $500 млн.