Депутатка Бундестагу розкритикувала владу Франції та Німеччини за недостатню допомогу Україні

Штрак-Ціммерман заявила, що Німеччина і Франція мають більше й швидше допомагати Україні
Фото: EPA

Головна кандидатка від Вільної демократичної партії Німеччини на майбутніх виборах у ЄС Марі-Агнес Штрак-Ціммерман в інтерв'ю Politico, опублікованому 22 травня, закликала Францію прискорити постачання зброї в Україну.

Вона заявила, що Польща як сусідня з Україною країна робить багато, Німеччина також багато допомагає, а Франція робить "порівняно мало".

Напередодні зустрічі міністрів закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі у форматі "Веймарського трикутника" Штрак-Ціммерманн, яка є однією з найзатятіших прибічників військової допомоги Німеччини Україні, закликала міністрів швидше передати більше зброї, боєприпасів і систем ППО.

Депутатка заявила, що Україна не має часу на очікування допомоги. Штрак-Ціммерман висловила сподівання, що Франція "не лише виголосить гучні промови, а й підкріпить свої слова діями".

Штрак-Ціммерманн також розкритикувала канцлера Німеччини Олафа Шольца за те, що він не зробив більше стосовно України, зокрема за те, що не надав крилатих ракет TAURUS німецького виробництва, попри те, що союзники Німеччини надали Україні аналогічну зброю. За словами Штрак-Ціммерман, вона не втрачає надії, що Шольц "зрозуміє, що зробив велику помилку", і передумає.

Депутатка розкритикувала Шольца за агітацію всередині країни із зображанням себе як "канцлера миру" і заявила, що йому треба діяти швидше, навіть попри те, що Німеччина вже зробила більше, ніж інші країни.

Контекст:

За даними уряду ФРН, 2022 року Німеччина надала Україні озброєнь на суму приблизно €2 млрд, у 2023-му – на €5,4 млрд. У 2024 році Німеччина планує збільшити військову допомогу Україні до €8 млрд, повідомляло агентство Bloomberg із посиланням на джерела.

Президент Франції Еммануель Макрон зайняв жорсткішу позицію щодо країни-агресора Росії, заявивши, зокрема, що зробить усе необхідне, щоб вона не змогла виграти війну проти України, наголосило Reuters. 5 березня Макрон закликав союзників "не бути боягузами" в питанні підтримки України. Союзники в Європі "мають відповідати викликам історії й виявляти необхідну мужність", сказав він.

Франція надала Україні САУ CAESAR, ЗРК Crotale, протитанкові ракетні комплекси, гаубиці TRF1, бронетранспортери VAB, боєприпаси, спорядження, ракети великої дальності SCALP та інше озброєння.