Держдеп США рекомендував американцям покинути Білорусь і Молдову через військову активність Росії

Держдеп не рекомендує американцям їздити до Білорусі та Молдови
Фото: depositphotos.com
Держдепартамент США закликав американців не в'їжджати в Білорусь і Молдову, а тим, хто вже там, – негайно покинути ці країни через поширення коронавірусу й нарощування російських військ на кордоні з Україною. Рекомендації було оновлено 14 лютого.

Обом регіонам надали четвертий рівень небезпеки, "не подорожувати".

"Не в'їжджайте до Білорусі у зв'язку з довільним застосуванням законів, ризиком затримання, незвичайним нарощуванням російських військових сил уздовж кордону Білорусі з Україною, COVID-19 і пов'язаними із цим обмеженнями на в'їзд", – ідеться в повідомленні Держдепу.

У відомстві наголосили, що ситуація в регіоні непередбачувана, фіксують підвищену напруженість. 31 січня Держдеп розпорядився про виїзд членів сімей американських держслужбовців із посольства в Мінську.

Скріншот: travel.state.gov

Рекомендації не їздити до Молдови пов'язані також із коронавірусом, "незвичайною і тривожною військовою активністю Росії навколо України", а також неврегульованим конфліктом між регіоном Придністров'я та урядом країни.

Скріншот: travel.state.gov

Американські ЗМІ, посилаючись на посадовців, писали, що глава Білого дому схвалив план евакуації громадян США з України у разі вторгнення російських військ. За інформацією The Wall Street Journal, в Україні зараз перебуває приблизно 30 тис. громадян США. Як повідомляє "Голос Америки", прессекретарка Білого дому Джен Псакі заявила 9 лютого, що наразі в Україні живе приблизно 6,6 тис. громадян США, включно з людьми з подвійним громадянством.

11 лютого президент США Джо Байден закликав американців покинути Україну. Він наголосив, що країні загрожує не терористична організація, а "одна з найбільших армій у світі". Це "зовсім інша ситуація і все може статися дуже швидко", сказав він.

Того самого дня низка країн, зокрема США, закликала своїх громадян терміново покинути Україну через імовірну ескалацію. Протягом наступних днів їхня кількість зросла.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія почала нарощувати чисельність військ поблизу кордону з Україною і в окупованому Криму, пояснюючи це військовими навчаннями. Після кількох тижнів напруженості РФ частково відвела частини до місць постійної дислокації. Наприкінці жовтня американські ЗМІ повідомили, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною. Пізніше про загрозу нового вторгнення РФ неодноразово заявляли й лідери західних країн.

18 січня до Білорусі почали прибувати підрозділи збройних сил РФ на навчання "Союзна рішучість – 2022", які розпочали в лютому.

У Держдепі США заявили, що стурбовані переміщенням військ РФ у Білорусь, оскільки в такий спосіб Росія може "створити привід для ймовірного вторгнення" в Україну за декількома напрямками. У МЗС Білорусі назвали цю заяву "набором фантазій і страшилок".

Європейські депутати та американські конгресмени у спільній заяві 24 січня назвали окупацією введення російських військ у Білорусь.

Сполучені Штати, їхні союзники та партнери вживуть заходів у відповідь проти Білорусі, якщо її територію використають для вторгнення РФ в Україну, попередив спікер Держдепартаменту США Нед Прайс 25 січня.

У Білому домі вважають, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. 11 лютого, за даними The Guardian, Байден під час відеоконференції з лідерами кількох держав заявив, що РФ може напасти на Україну найближчими днями.

Американські ЗМІ з посиланням на військових і розвідників повідомляли, що війська РФ можуть використати дев'ять різних маршрутів у межах імовірного повномасштабного вторгнення в Україну. Серед цих імовірних маршрутів зазначали й білоруський напрямок "для атаки з півночі й оточення Києва". Міністр оборони Олексій Резніков 14 лютого заявив, що не вірить у цей сценарій.

Українська влада вважає, що західні країни перебільшують небезпеку і провокують паніку.