Директорка білоруської газети "Наша Ніва" повідомила про припинення роботи редакції в Білорусі

Ровдо: Працювати журналістом незалежного видання всередині країни рівноцінно самогубству
Фото: Nastassia Rouda / Facebook
Білоруське видання "Наша Ніва" закриває редакцію в Білорусі, повідомила 13 липня журналістам директорка видання Анастасія Ровдо. Про це з посиланням на "БелаПАН" поінформувало Euroradio.

Таке рішення Ровдо пояснює міркуваннями безпеки.

За її словами, зараз "команда у стресі", працює частина співробітників, які перебувають за межами Білорусі, вони "змогли підхопити завдання й оперативно зайнятися роботою" замість тих, хто перебуває на території країни.

Директорка видання розповіла, що співробітникам, які залишилися в Білорусі, дали час подумати, чи готові вони виїхати за кордон, щоб продовжувати роботу там.

"Працювати журналістом незалежного видання всередині країни рівноцінно самогубству. Ти просто йдеш до в'язниці під кримінальну статтю", – заявила вона.

В інтерв'ю Zerkalo.io, опублікованому 12 липня, Ровдо розповідала, що в Білорусі затримано чотирьох співробітників видання, роботу "Нашої Ніви" паралізовано у зв'язку з блокуванням порталу.

"Але ми не втратили своїх каналів спілкування з аудиторією в соціальних мережах, ми повністю контролюємо їх (затримані співробітники не мали до них доступу). [...] Наші акаунти не заблоковано, але у нас вийняті всі документи, і в нас немає доступу, наприклад, до наших печаток. [...] Архів "Нашої Ніви" не зник – ми були готові до такої ситуації", – зазначила вона.

Контекст:

8 липня редакція опозиційної білоруської газети "Наша Ніва" повідомила про те, що влада країни заблокувала доступ до їхнього сайта. Окрім цього, в офісі видання провели обшуки. Журналісти розповіли, що силовики під час затримання побили головного редактора газети Єгора Мартиновича.

"Наша Ніва", зокрема, висвітлювала масові акції протесту, які почалися в Білорусі 9 серпня 2020 року після виборів президента. На одному з мітингів силовики затримали журналістку видання Катерину Карпицьку.

2021 року це вже не перший такий випадок у Білорусі. Раніше було заблоковано домен опозиційного сайта TUT.BY. Після обшуків силовики затримали 13 співробітників порталу TUT.BY. У Генпрокуратурі Білорусі заявили, що обшуки були пов'язані з "багаторазовим порушенням законодавства в частині розміщення забороненої інформації на порталі TUT.BY".

Окрім того, під переслідування потрапила й журналістка TUT.BY Катерина Борисевич. Її засудили до шести місяців у колонії за матеріал, у якому вона розповіла, що померлий у лікарні після побиття білорус Роман Бондаренко був тверезим попри заяви влади.