До кінця десятиліття Росія може почати війну з НАТО – німецька розвідка

Москва розглядає ФРН як ворога, зазначив Каль
Фото: EPA

За даними Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND), країна-агресор Росія активізує свою агресію проти Заходу й може завдати прямого удару по НАТО, зокрема по Німеччині. Про це глава BND Бруно Каль заявив 14 жовтня на публічних слуханнях керівників розвідки в комітеті парламентського контролю Бундестагу, інформує n-tv.

Кремль вважає, що російські збройні сили мають бути спроможними завдати удару по НАТО "не пізніше ніж наприкінці цього десятиліття", сказав Каль. 

За його словами, Москва розглядає Німеччину "як ворога", з огляду на другу за обсягом військову підтримку Берліном України, у яку РФ повномасштабно вторглася в лютому 2022 року.

Глава BND пояснив, що нелегітимний президент РФ Володимир Путін "занепокоєний" не просто Україною, а "фактично створенням нового світового ладу".

Російські спецслужби дедалі частіше діють "без будь-яких докорів сумління", попередив Каль.

Водночас він вважає, що "подальше погіршення ситуації малоймовірне", і тому німецькі спецслужби мають час підготуватися до ймовірної агресії з боку Росії.

Контекст:

Протягом останніх років політичне й військове керівництво європейських країн неодноразово заявляло про загрозу нападу Росії. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вважає, що Росія може напасти на НАТО 2029 року. Про загрозу з боку Росії заявляв і канцлер Німеччини Олаф Шольц. Саме тому, за його словами, Німеччина й інші союзники вирішили перекинути додаткові підрозділи у країни Балтії й у майбутньому розмістити там на постійній основі бригаду. На думку головнокомандувача збройних сил Норвегії Ейріка Крістофферсена, для підготовки до ймовірної ​​війни з Росією в НАТО є два-три роки.

На початку жовтня 2024 року на конференції Defending Baltics у Литві експерти й військовослужбовці з низки країн ЄС і України обговорили відповідь на ймовірне вторгнення РФ. Командувач литовської армії Раймундас Вайкшнорас заявив, що країни мають бути спроможними негайно завдати удару у відповідь самі, не чекаючи рішення в деяких столицях НАТО про те, чи варто застосувати ст. 5 Північноатлантичного договору про колективну оборону.

Президент України Володимир Зеленський із початку повномасштабної війни повторює, що якщо Україна не вистоїть у війні з Росією, то РФ може напасти на Польщу і країни Балтії, а також дестабілізувати Балкани.