До редакції білоруського сайта Hrodna.life прийшли силовики. Його співробітники не виходять на зв'язок

Журналісти Hrodna.life поки не виходять на зв'язок
Фото: hrodna.life
До редакції білоруського інтернет-видання Hrodna.life 3 червня прийшли співробітники ОМОН. Про це журналісти повідомили у своєму Telegram-каналі.

"За нашими даними, зараз у редакції Hrodna.life ОМОН. Там перебувають головний редактор Олексій Шота і три співробітники. Про це нам встигла повідомити журналістка Надія Вишневська. Більше на зв'язок поки ніхто не виходить", – зазначили в повідомленні.

Сьогодні видання повідомило, що над редактором спецпроєктів Hrodna.life Іриною Новік відбувся суд, її оштрафували на 725 білоруських рублів ($285) за поширення екстремістських матеріалів.

Новік затримали 1 червня, вона перебувала в ізоляторі тимчасового тримання. До суду вона майже три дні нічого не їла.

30 травня в білоруському місті Гродно міліція затримала головного редактора Hrodna.life Шоту. Згодом його відпустили.

Претензії силовиків пов'язані із цитуванням опозиційного білоруській владі Telegram-каналу NEXTA. Своє затримання Шота пов'язує з тим, що його портал і далі працює "попри напади й величезні штрафи".

Контекст:

NЕХТА – найвідоміший білоруський опозиційний ресурс, який набув масової популярності на тлі протестів проти підсумків президентських виборів 2020 року. Офіс каналу розташований у Польщі. У NЕХТА є два основні канали в Telegram: на NЕХТА Live підписано 1,2 млн осіб, на NЕХТА – 587 тис. осіб. Також є сатиричний канал LUXTA, на який підписано 136 тис. осіб.

23 травня в Мінську здійснив екстрене приземлення нібито через повідомлення про мінування (згодом вибухових речовин на борту судна не виявили) літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. "Для супроводу" літака за дорученням Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, підняли винищувач білоруських ВПС.

Після перевірки борту білоруські спецслужби зняли з рейсу й затримали одного із засновників Telegram-каналу NEXTA, опозиційного журналіста Романа Протасевича та його дівчину, росіянку Софію Сапегу (в Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі, Лукашенко заперечує). Сапегу заарештовано, її і Протасевича визнали політв'язнями.

Увечері 24 травня з'явилося відео з Протасевичем, у якому він говорить, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську, співпрацює зі слідством і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську". У Європі зазначали, що на обличчі журналіста було видно сліди побиття.

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі й закликали негайно звільнити затриманих.