У Білорусі міліція затримала головного редактора новинного порталу з Гродна, серед вилученого є парасолька – ЗМІ

Про обшуки у Шоти повідомили в УВС Гродна
Фото: hrodna.life
30 травня в білоруському місті Гродно міліція затримала головного редактора місцевого новинного порталу Hrodna.life Олексія Шоту. Про це поінформувала в Telegram Білоруська асоціація журналістів.

За її даними, затримання відбулося біля будинку журналіста.

На сторінці "УВД Гродненского облисполкома" в мережі "ВКонтакте" з'явилося повідомлення, що портал Hrodna.life "повторно розмістив продукцію, визнану екстремістською".

"Змушені констатувати той факт, що власник зазначеного ресурсу Олексій Шота і ТОВ "Гродно лайф медиа" було притягнуто до адміністративної відповідальності за таке саме правопорушення у квітні цього року. Окремо хочемо зазначити  як у першому випадку, так і сьогодні йдеться про продукцію одного і того самого Telegram-каналу, визнаного екстремістським", – ідеться в повідомленні.

Про який саме канал ідеться, в УВС не уточнили. Силовики зазначили, що Шота фігурує у справі за адміністративною статтею.

"Проводять огляди за місцем проживання Олексія Шоти, вилучають оргтехніку для її подальшого скерування на експертизи", – розповіли силовики.

Пізніше "Белсат" повідомив, що Шоту відпустили. Претензії силовиків пов'язані із цитуванням опозиційного до білоруської влади Telegram-каналу NEXTA.

У Шоти вилучили ноутбук, телефон, три старі жорсткі диски і червоно-білу парасольку для барбекю.

"Настрій бойовий, незважаючи на те, що шнурки моїх туфель уже забрала міліція. Але в якийсь момент плани, мабуть, змінилися, і мене відпустили", – розповів журналіст "Белсат".

Своє затримання Шота пов'язує з тим, що його портал і далі працює, "незважаючи на напади і величезні штрафи".

Контекст:

23 травня в Мінську здійснив екстрене приземлення нібито через повідомлення про мінування (згодом вибухових речовин на борту судна не виявили) літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. "Для супроводу" літака за дорученням  Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, було піднято винищувач білоруських ВПС.

Після перевірки борту білоруські спецслужби зняли з рейсу і затримали одного із засновників Telegram-каналу NEXTA, опозиційного журналіста Романа Протасевича і його дівчину, росіянку Софію Сапегу (у Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі, Лукашенко заперечує). Сапегу заарештували, її і Протасевича визнали політв'язнями.

Увечері 24 травня з'явилося відео з Протасевичем, у якому він говорить, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську, співпрацює зі слідством і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську". В Європі зазначали, що на обличчі журналіста було видно сліди побиття.

Переслідування Протасевича пов'язують із Telegram-каналом NEXTA. Паблік набув широкої популярності влітку минулого року завдяки висвітленню і координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента країни.

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі і закликали негайно звільнити затриманих.