Додон не балотуватиметься у президенти Молдови

Ігор Додон і його Партія соціалістів підтримають на виборах президента ексгенпрокурора Молдови Александра Стояногло
Фото: EPA

Лідер Партії соціалістів Молдови Ігор Додон не висуватиме своєї кандидатури на виборах президента країни цієї осені. Про це він заявив 8 липня на пресконференції в Кишиневі, повідомило видання NewsMaker

"Кандидатом із твердим характером і найвищими професійними й людськими якостями є пан Александр Стояногло, якого Партія соціалістів і я особисто з усією впевненістю підтримаємо на цих президентських виборах, і наша мета – здобути на них перемогу", – зазначив він.

Додон назвав Стояногло "нейтральним, непартійним" кандидатом, навколо якого мають об'єднатися інші опозиційні сили.

Контекст:

Додон обіймав посаду президента Молдови у 2016–2020 роках. На цій посаді він багаторазово закликав до поглиблення співпраці з Росією і заборонив проводити військові навчання з Україною.

Додон кілька разів їздив до нелегітимного президента РФ Володимира Путіна в Москву, намагався блокувати рішення уряду по боротьбі з російською пропагандою, а рішення парламенту з вимогою вивести російські війська з окупованого Придністров'я назвав "провокацією".

У листопаді 2020 року Додон програв вибори глави держави кандидатці від проєвропейської опозиції Маї Санду.

Наступні вибори в Молдові відбудуться 20 жовтня 2024-го, одночасно з референдумом про вступ у Європейський союз.

Торік Санду заявляла, що має намір балотуватися на другий строк. Додон зі свого боку говорив, що висуне свою кандидатуру, якщо опозиції не вдасться домовитися про єдиного кандидата.