"Допомогли побудувати нинішню владу у Росії". Кулеба дорікнув Німеччині через її політику щодо РФ

Кулеба вважає несправедливістю багаторічну оборонну співпрацю Німеччини з Росією
Фото: EPA

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував Німеччину за її багаторічну політику щодо Росії. Про це він сказав в ефірі каналу ARD, його цитує ZDF.

"Мені прикро говорити, що ви справді допомогли побудувати нинішню владу в Росії. І ми сподіваємося, що ви зробите багато чого, щоб зупинити російську військову машину", – наголосив український міністр.

Кулеба також назвав несправедливістю те, що протягом останніх кількох років Німеччина мала великомасштабну оборонну співпрацю з Росією. Міністр висловив сподівання, що тепер Німеччина надасть Україні все необхідне для самозахисту.

Також глава МЗС України закликав до жорсткіших санкцій проти Росії. За його словами, колеги у Євросоюзі, говорячи про причини не введення тих чи інших санкцій, часто вказують на небажання Німеччини це робити.

Він висловив сподівання, що Німеччина підтримає рішення України стати членом ЄС.

Контекст:

Німеччина допомагала Україні від початку війни у 2014 році – лише протягом перших п'яти років фінансова допомога становила понад €1,4 млрд. Проте країна відмовлялася надавати Україні зброю.

Позиція Німеччини залишалася незмінною навіть у січні цього року, коли багато західних лідерів прямо говорили про ймовірність російського вторгнення.

Міністр оборони України Олексій Резніков наприкінці січня казав, що офіційна Німеччина відмовляється допомагати Україні з озброєнням у зв'язку з тим, що залежить від Росії: "Якщо їхні колишні канцлери є членами наглядової ради "Газпрому", можливо, у цьому і закладена відповідь".

Політику Німеччини щодо Росії критикував і міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс. Він зазначав, що вона не відповідає вимогам НАТО, ЄС та партнерів Німеччини та загалом "нашого часу". Також дії Берліна критикували у Польщі.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії німецьке агентство dpa написало, що Німеччина все ж таки погодилася передати Україні протитанкову зброю.

Водночас за даними Bloomberg, Німеччина перешкоджає від'єднанню російського "Сбербанка" від SWIFT і не хоче надавати Україні статусу кандидата ЄС.