Дрон атакував меткомбінат "Северсталь" у Череповці – один із найбільших у світі. Після вибуху доменну піч "виведено в запланований ремонт". Відео

Невідомий дрон атакував металургійний завод у Череповці
Фото: Головне управління розвідки МО України / Telegram (ілюстративне)

У Череповці Вологодської області (РФ) на металургійному комбінаті компанії "Северсталь" унаслідок атаки дрона 7 березня стався вибух. Про це заявив тимчасовий виконувач обов'язків губернатора Вологодської області Георгій Філімонов у Telegram.

За словами Філімонова, безпілотник "невстановленої належності" впав уранці на територію підприємства. Він додав, що влучання сталося поблизу доменної печі, сама вона нібито залишилася непошкодженою, постраждалих немає.

Жителі Череповця повідомляли про звук вибуху в районі заводу, який пролунав приблизно о 5.45 за місцевим часом, пише Telegram-канал "Осторожно, новости".

Пресслужба "Северстали" повідомила, що на доменному виробництві Череповецького металургійного комбінату "трапився технологічний інцидент", унаслідок якого ніхто не постраждав, а один з агрегатів "виведено в запланований раніше ремонт". Про те, що підприємство атакував дрон, у компанії не повідомили.

Пізніше на "Северстали" додали, що після обстеження домна продовжила роботу цього самого дня. Також пресслужба залишила посилання на пост Філімонова, де йдеться про атаку безпілотника.

Українські військові чи спецслужби не коментували інформації про атаку безпілотником по "Северстали".

Місцевий Telegram-канал "ГородЧе" опублікував відео з камери спостереження на території "Северстали", яка зняла момент вибуху після падіння дрона. Згодом автори каналу написали, що на вимогу російської прокуратури ролик довелося видалити. Проте він уже розійшовся в мережі, зокрема його перепостив у Telegram колишній заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.



Контекст:

У компанії "Северсталь" називають Череповецький меткомбінат "одним із найбільших автономних інтегрованих заводів із виробництва сталі у світі" й "одним із найрентабельніших металургійних підприємств у світі". Це основний актив сталевого дивізіону "Северстали", на підприємстві працює майже 23 тис. осіб.

За даними НАПК, компанія "Северсталь" зараз під санкціями України, США, Великобританії, Канади, Австралії, Нової Зеландії.

Це третій такий інцидент на заводах Росії за останні два тижні. 24 лютого в Липецькій області сталася пожежа на території Новолипецького металургійного комбінату (НЛМК), який атакували дрони ГУР МО України та СБУ.

6 березня після атаки безпілотників сталася пожежа на складі пально-мастильних матеріалів Михайлівського гірничо-збагачувального комбінату в Курській області.