Дуда вважає, що Росія змушена буде виплачувати Україні контрибуцію на її відновлення

Україна, без сумніву, заслуговує на міжнародну допомогу та підтримку, зазначив Дуда
Фото: EPA
Росія, яка напала на Україну 24 лютого, мусить не лише вивести свої війська із сусідньої країни, а й виплатити їй контрибуції.

Таку думку 13 травня у Таллінні на спільній пресконференції з президентом Естонії Аларом Карісом висловив глава польської держави Анджей Дуда.

Захід транслювали у Twitter канцелярії президента Польщі.

За словами Дуди, Україна, без сумніву, заслуговує на міжнародну допомогу і підтримку, а військове вторгнення РФ було нічим не спровоковане.

Президент Польщі переконаний, що міжнародна спільнота ніколи не змириться з російською агресією проти України.

Окрім того, вважає Дуда, міжнародна спільнота впливатиме на Росію не лише для того, щоб вона припинила агресію та відступила, але й змусить РФ "виплатити контрибуцію на відновлення того, що знищили росіяни в Україні".

Також, на думку президента Польщі, міжнародні судові інстанції мають притягнути до кримінальної відповідальності всіх винних у воєнних злочинах в Україні, зокрема геноциді у Бучі під Києвом.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну 24 лютого, того самого дня збройні сили РФ атакували Україну з півдня, півночі (зокрема з території Білорусі) та сходу.

За час повномасштабного вторгнення російська армія захопила частину Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Донецької і Луганської областей. На початку квітня РФ відступила з північних регіонів України, зосередивши зусилля на наступі на сході України. Також бої тривають у південних областях країни.

Сума збитків, які РФ завдала Україні за 70 днів повномасштабного вторгнення, становить $600 млрд, але в ній не врахували даних із територій, які зараз окуповані. Про це президент Володимир Зеленський заявив 4 травня.

За оцінкою Міністерства економіки, для швидкого відновлення економіки України після війни з Росією необхідні інвестиції у розмірі $70 млрд на рік протягом не менше ніж 10 років.

Відновлювати Україну влада має намір насамперед завдяки заарештованим активам РФ, заявляв прем'єр-міністр Денис Шмигаль.