Дутерте вирішив негайно перервати візит до Росії

Дутерте достроково покинув Москву
Фото: ЕРА

Президент Філіппін Родріго Дутерте вирішив достроково повернутися на Філіппіни через уведення воєнного стану в одній із провінцій.

Президент Філіппін Родріго Дутерте вирішив екстрено повернутися з Росії на Філіппіни, повідомляє телеканал ABS-CBN.

Глава МЗС Філіппін Алан Пітер Каєтано заявив, що Дутерте обговорив цю ситуацію з російськими чиновниками, і вони розуміють його рішення терміново повернутися в столицю Філіппін Манілу.

"Вони розуміють, що президент має повернутися на Філіппіни. Я залишуся тут, щоб підписати угоди. Президент відчуває, що він потрібен у Манілі якомога швидше", – розповів Каєтано.

До цього Дутерте запровадив воєнний стан на філіппінському острові Мінданао через діяльність повстанського угруповання, пов'язаного з ІДІЛ. 23 травня в місті Мараві (провінція Південний Ланао) почалися зіткнення між бойовиками і філіппінськими військовими, бойовикам вдалося захопити частину міста, пише Philstar.

Президент РФ Володимир Путін запросив Дутерте до РФ у листопаді минулого року. У квітні 2017 року він отримав запрошення відвідати Вашингтон під час телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом. 1 травня Дутерте повідомив, що може відмовитися від запрошення Трампа через напружений графік.

Дутерте став президентом Філіппін наприкінці червня 2016 року. Він відомий своїми скандальними заявами. Зокрема у жовтні 2016 року він назвав тодішнього президента США Барака Обаму "сучим сином" після того, як глава американської держави розкритикував його методи боротьби з наркоторгівлею у країні. У вересні Дутерте вилаявся на адресу Євросоюзу. На заклик Європарламенту припинити вбивства людей, підозрюваних у контрабанді наркотиків, президент відповів: "Fuck you".