Дві морські свинки Скрипаля загинули від зневоднення, а його перського кота довелося приспати

Ветеринар вирішив "полегшити страждання" кота на кличку Неш ван Дрейк
Фото: Yulia Skripal / Facebook

Будинок екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля в Солсбері після його отруєння на деякий час опечатала поліція. За цей час померли дві морські свинки розвідника, а кіт перебував у стані стресу, повідомив представник департаменту навколишнього середовища Великобританії.

Дві морські свинки колишнього розвідника Сергія Скрипаля загинули від зневоднення, а його чорного перського кота на кличку Неш ван Дрейк приспали. Про це 5 квітня газета The Mirror повідомила, посилаючись на представника департаменту навколишнього середовища Великобританії.

Співрозмовник видання зазначив, що будинок екс-полковника ГРУ в Солсбері на деякий час опечатала поліція. За його словами, коли ветеринару вдалося потрапити всередину, дві морські свинки були вже мертвими, а кіт був у стані стресу.

Тварину забирали для перевірки до лабораторії Портон-Даун, але лікар вирішив приспати кота, щоб "полегшити його страждання". Тіла домашніх улюбленців Скрипаля кремували через побоювання, що на них могли залишитися сліди нервово-паралітичної речовини "Новачок", ідеться в публікації.

"Интерфакс" нагадує, що племінниця Скрипаля Вікторія повідомляла про двох котів у будинку розвідника – Масяню з Росії, а також узятого з місцевого притулку.

З'ясувати стан двох котів і двох морських свинок Скрипаля у МЗС Великобританії вимагало посольство РФ у Лондоні.

"Важливо знати, чи постраждали тварини від хімічного отруєння", – наголосили в російському диппредставництві.

4 березня 66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували в британському Солсбері. Слідство з'ясувало, що під час замаху використали розроблений в Росії нервово-паралітичний агент "Новачок".

22 березня прем'єр Великобританії Тереза Мей, пославшись на результати експертизи, повідомила канцлеру ФРН Ангелі Меркель і президентові Франції Еммануелю Макрону, що агент виготовили в Росії.

Після цього приблизно 30 країн світу вирішило депортувати російських дипломатів. Кремль удався до симетричних заходів.

Спікер МЗС РФ Марія Захарова заявляла, що агента "Новачок" ніколи не розробляли у РФ. За її словами, його могли створити в країнах Заходу колишні радянські вчені. Президент РФ Володимир Путін стверджував, що такі речовини здатні виробляти приблизно 20 країн світу.

3 квітня директор лабораторії оборонної науки та техніки Портон-Даун Гері Ейткенгед визнав, що експерти не змогли визначити, де було створено отруту, якою отруїли Скрипаля. Він зазначив, що для встановлення походження речовини необхідні матеріали, зокрема дані розвідки, до яких є доступ тільки в уряду.