Експоліцейський Шовін дістав понад 20 років в'язниці за вбивство афроамериканця Флойда. Прокурори просили 30 років

Флойд помер 25 травня минулого року
Фото: ЕРА

Колишнього офіцера поліції американського міста Міннеаполіс Дерека Шовіна 25 червня засудили до 22,5 років в'язниці у справі про вбивство афроамериканця Джорджа Флойда. Про це повідомив американський канал CNN за підсумками засідання суду.

Прокуратура просила дати Шовіну 30 років в'язниці, а його адвокат Ерік Нельсон вимагав умовний строк. Терренс і Фелоніз Флойди, брати Джорджа Флойда, просили суддю максимально покарати Шовіна.

Експоліцейському загрожувало до 40 років в'язниці за вбивство другого ступеня, до 25 років за вбивство третього ступеня і до 10 років за ненавмисне вбивство. Судді надали право призначити покарання на свій розсуд.

Виступаючи в суді перед ухваленням вироку, Шовін висловив співчуття родині Флойда. 

Заступник генпрокурора Міннесоти Метью Френк заявив, що Шовін зловжив довірою й авторитетом як офіцер поліції, а також знехтував свою підготовку.

За умови гарної поведінки Шовіна, якому зараз 45 років, можуть звільнити умовно-достроково після відбуття приблизно 15 років ув'язнення, зазначило Associated Press. Перед ухваленням вироку суддя відхилив клопотання Шовіна про новий судовий розгляд.

Контекст:

Флойд помер 25 травня 2020 року незабаром після затримання поліцейськими, офіцер Шовін під час затримання утримував свою ногу на його шиї. Патрульні підозрювали Флойда в тому, що він розплатився підробленою 20-доларовою купюрою.

Загибель афроамериканця призвела до хвилі протестів проти расової нетерпимості в усьому світі.

Шовіна заарештували 29 травня. Судекспертиза підтвердила, що смерть Флойда настала внаслідок задушення.

Заарештованим у справі Флойда експоліцейським Александру Куенгу, Томасу Лейну і Ту Тао суд призначив заставу в розмірі $750 тис. кожному. Лейн вийшов на волю 10 червня, Куенг – 20 червня, Тао – 4 липня. Шовін вийшов під заставу в розмірі $1 млн 7 жовтня.

21 квітня 2021 року суд присяжних визнав Шовіна винним за всіма трьома пунктами обвинувачення – умисне вбивство другого ступеня (без обтяжливих обставин), ненавмисне вбивство й убивство третього ступеня. Шовіна знову взяли під арешт.