Екс-розвідник КДБ Швець: Звільнений директор ФБР Комі загрався. Він був людиною з розряду "і нашим, і вашим"

Швець: Комі почав займатися політиканством
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Звільнення директора ФБР Джеймса Комі не позначиться на ефективності розслідування можливого втручання Росії у вибори в США, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" екс-розвідник КДБ СРСР і однокурсник президента РФ Володимира Путіна в інституті КДБ Юрій Швець.

Директора ФБР Джеймса Комі варто було б відправити у відставку ще до виборів президента США 2016 року. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив екс-розвідник КДБ СРСР і однокурсник президента РФ Володимира Путіна в інституті КДБ Юрій Швець.

"Звільнення Комі сприймають у США як бомбу. Тут багато міжусобної боротьби між республіканцями й демократами. Думаю, Комі потрібно було звільнити ще до останніх президентських виборів. Безпосередньо перед голосуванням Комі несподівано заявив про відновлення розслідування у справі Клінтон (держсекретар США Гілларі Клінтон."ГОРДОН"). Так от, ця заява відіграла визначальну роль у програші Клінтон. Вона мала навіть більше значення, ніж втручання Росії у виборчий процес. Найцікавіше, що Комі не мав права робити цієї заяви. Адже це закрита інформація", – зазначив Швець.

За його словами, рішення Комі про відновлення розслідування справи Клінтон було передчасним.

"Якщо вже Комі і зробив заяву про поновлення розслідування, то спочатку потрібно було розібратися в деталях. Спочатку він сказав, що з'явилися якісь нові дані. Але по суті він просто щось ляпнув, не розібравшись. У підсумку з'ясувалося, що жодних нових даних немає, і за тиждень Комі заявив про припинення розслідування. Дитячий садок. З моєї точки зору, Комі є тим, що під час виборчої кампанії Трамп (президент США Дональд Трамп."ГОРДОН") назвав "вашингтонським болотом", яке він обіцяв висушити. Комі потрібно було гнати давно", – підкреслив Швець.

На його думку, звільнення Комі не позначиться на ефективності розслідування можливого втручання Росії у вибори в США.

"Розмови демократів про те, що звільнення Комі зашкодить розслідуванню ФБР щодо втручання Росії у вибори в США, теж сумнівні. За словами Трампа, у приватних розмовах із ним Комі запевняв, що американський президент не є предметом розслідування. Знову-таки, він не мав права надавати цієї конфіденційної інформації. Тобто я не думаю, що розслідування просувалося б семимильними кроками, якби Комі залишився на посаді. І навряд чи воно загальмується з його відставкою. Швидше навіть навпаки", – заявив Швець.

Він зазначив, що Трампу буде досить складно домогтися затвердження в Сенаті запропонованої ним кандидатури нового директора ФБР.

"Звільнений директор ФБР Комі загрався. Він був людиною з розряду "і нашим, і вашим". На мій погляд, головним його завданням було всидіти на своїй посаді. Тому він почав займатися цим політиканством. Трампу говорив одне, у Конгресі – інше. Тобто замість того, щоб спокійно займатися своєю справою, він ударився в політику. За американськими традиціями, директор ФБР повинен займатися не політикою, а розслідуваннями. Тому він і був звільнений. Я вважаю це позитивним моментом. Хто посяде його місце, поки невідомо. Але я впевнений, що будь-яка пропозиція президента зіткнеться з шаленим опором під час його затвердження у Сенаті", – резюмував Швець.

28 жовтня 2016 року, за 11 днів до дня голосування, ФБР відновило розслідування щодо Клінтон, розпочате ще в серпні 2015 року, за використання особистої пошти зі службовою метою. За два дні до виборів Комі в листі конгресменам повідомив, що нове розслідування ФБР лише підтвердило попередні висновки і жодних обвинувачень на адресу Клінтон бюро висувати не буде.

Про звільнення Комі стало відомо напередодні, 9 травня. За словами Трампа, він не міг ефективно керувати бюро.

Комі очолював ФБР із 4 вересня 2013 року. Він змінив на цій посаді Роберта Мюллера, який перебував на чолі відомства протягом 12 років.

3 травня під час виступу на засіданні юридичного комітету Сенату Комі заявив, що російський уряд, як і раніше, втручається в американську політику, а сама РФ є найбільшою загрозою серед усіх країн на Землі.