Ердоган про війну в Україні: Якби Захід у 2014 році виступив проти анексії Криму, сьогодні картина була б іншою.

Ердоган наголосив, що Україна є другом і сусідом Туреччини
Фото: ЕРА
Президент Туреччини Реджеп Ердоган вважає, що вторгнення Росії в Україну стало можливим, зокрема, через недостатню реакцію міжнародної спільноти на окупацію Криму у 2014 році. Про це він заявив 11 березня на відкритті дипломатичного форуму в Анталії, повідомляє "Анадолу".

"Той факт, що перемовини на високому рівні між РФ та Україною стартували напередодні в Анталії, підтверджує, що форум наближається до запланованої мети. Якби міжнародна спільнота та Захід у 2014 році виступили єдиним фронтом проти несправедливої анексії Криму, то сьогодні картина була б зовсім іншою", – сказав Ердоган.

Він зазначив, що Захід покинув Україну "наодинці у справедливій боротьбі", і наголосив, що Україна є другом та сусідом Туреччини.

"Сподіваємося на розсудливість та досягнення згоди, якнайшвидше припинення вогню. Туреччина готова до посильного внеску у забезпечення стабільності у регіоні", – заявив Ердоган.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Сьогодні офіційний представник МЗС Туреччини Танжу Більгіч повідомив, що посольство Туреччини в Україні переводять із Києва до Чернівців. За його словами, рішення ухвалили з урахуванням вимог безпеки на тлі обстрілів української столиці, пише "Анадолу".

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ до України. Він заявив, що мета РФ "демілітаризація і денацифікація України".