Естонія заявила, що може закрити кордон із Росією, "як Фінляндія", і закликала своїх громадян не їздити у РФ

У Департаменті поліції та прикордонної служби пов'язали ймовірне закриття кордону з мігрантами
Фото: Politsei-ja Piirivalveamet / Facebook

Кордон Естонії із країною-агресором Росією можуть закрити, заявили 14 лютого в Департаменті поліції та прикордонної охорони Естонії.

"Через міграційний тиск із боку Росії Естонія може бути змушена закрити пункти перетину кордону. Ви більше не зможете повернутися до Естонії через закритий пункт перетину кордону", – ідеться у повідомленні.

Відомство розмістило попередження від поліції з порадою не їздити до Росії.

"Наприкінці 2023 року Росія цілеспрямовано скерувала на естонський кордон групи іноземців, які не мають законного права на в'їзд у Євросоюз. Якщо ця діяльність триватиме, ми будемо змушені закрити пункти пропуску через кордон із метою захисту національної безпеки та громадського порядку, як це вже було зроблено у Фінляндії через міграційний тиск", – пояснили в Департаменті поліції та прикордонної охорони Естонії.

У релізі вказано, що якщо кордон із Росією закриють, громадянам Естонії для повернення "доведеться використовувати інший пункт перетину кордону, що може додати до подорожі кілька сотень кілометрів".

Контекст:

Уряд Фінляндії вирішив закрити чотири пункти пропуску на кордоні з Росією 18 листопада 2023 року на тлі того, що дедалі більше людей намагалися перетнути кордон із незаповненими проїзними документами.

ЗМІ повідомляли, що напередодні, 17 листопада, група із приблизно 30 людей намагалася перетнути кордон Росії з Фінляндією, фінські прикордонники застосували газ.

11 січня 2024 року уряд Фінляндії продовжив закриття кордону до 11 лютого, а пізніше – до середини квітня.