Фінляндія та Швеція готові вступити до НАТО влітку – The Times

Країни разом працюють над досягненням внутрішнього консенсусу щодо вступу до Альянсу
Фото: ua.depositphotos.com
У США очікують, що на тлі війни Росії в Україні Фінляндія у червні 2022 року подасть заявку на вступ до НАТО, за нею такий крок зробить і Швеція. Про це 11 квітня з посиланням на інформацію від офіційних осіб повідомило видання The Times.

За словами джерел, розпочавши війну в Україні, Росія припустилася "великої стратегічної помилки". У США водночас роблять ставку на вступ двох країн до Альянсу, який таким чином збільшиться до 32 держав-учасниць.

Зазначають, що членство Швеції та Фінляндії в НАТО було темою для розмов і численних зустрічей під час перемовин між міністрами закордонних справ Альянсу 6–7 квітня у Брюсселі, на яких були представники обох скандинавських країн.

Прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін заявила, що її країні настав час переглянути свою позицію щодо НАТО, закликавши ухвалити рішення "ретельно, але швидко". Росія, за її словами, "не той сусід, про якого ми думали".

Швеція, за даними The Times, також проводить перегляд безпекової політики. Прем'єр-міністерка країни Магдалена Андерссон раніше повідомляла, що "не відкидає членства в НАТО".

Країни разом працюють над досягненням внутрішнього консенсусу, але, як повідомили посадовці, остаточні рішення ухвалюватимуть незалежно одна від одної.

Європейські дипломати вважають, що Фінляндія та Швеція значно збільшать можливості НАТО, особливо щодо збору розвідувальних даних і посилення військово-повітряних сил, пише The Times.

Контекст:

Станом на сьогодні НАТО має під безпосереднім командуванням 40 тис. військовослужбовців на східному фланзі Європи від Балтійського до Чорного морів. Це вдесятеро більше, ніж було до моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

У Фінляндії можливий вступ до НАТО почали обговорювати на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг говорив CNN 4 квітня, що у випадку, якщо Фінляндія і Швеція подадуть заявки на членство в НАТО, Альянс здатен швидко прийняти їх.

Росія застерегла Фінляндію і Швецію від вступу до НАТО. "Якщо одна сторона – а однією стороною ми вважаємо НАТО – буде сильнішою за іншу, особливо з погляду ядерних озброєнь, то це вважатиметься загрозою для всієї архітектури безпеки і змушуватиме нас вжити додаткових заходів", – заявив в інтерв'ю Sky News прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков.