Франція порушить питання конфлікту Вірменії та Азербайджану на засіданні Радбезу ООН

Рада Безпеки ООН обговорить конфлікт Вірменії та Азербайджану
Фото: depositphotos.com
Президент Франції Еммануель Макрон провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном. Про це 13 вересня повідомила пресслужба Єлисейського палацу.

Макрон заявив, що Франція поставить питання конфлікту Вірменії та Азербайджану в Раді Безпеки ООН, у якій вона зараз є головою.

Він закликав до суворого дотримання режиму припинення вогню і поваги до територіальної цілісності Вірменії. Макрон додав, що питання, пов'язані із цим конфліктом, мають вирішуватися виключно шляхом переговорів, і Франція з партнерами цьому сприятиме.

Контекст:

1991 року Нагірний Карабах за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, які тривали до 1994 року. Збройний конфлікт завершився підписанням Бішкекського протоколу про перемир'я і припинення вогню, але іноді між сторонами виникають збройні сутички.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабаху почався наймасштабніший за останні роки військовий конфлікт, який тривав півтора місяця.

10 листопада представники Вірменії, Азербайджану та Росії як посередника підписали заяву про припинення війни. Згідно з домовленостями, вздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабаху розмістилися 1960 російських миротворців. Азербайджан дістав право зайняти три райони – Кельбаджарський, Агдамський та Лачинський. Вірменія мала вивести звідти свої війська.

3 серпня 2022 року Азербайджан заявив про проведення в Нагірному Карабаху операції "Відплата" у відповідь на нібито озброєні провокації. Азербайджанська армія 26 серпня увійшла до міста Лачин, яке з 1992 року перебувало під контролем невизнаного Нагірного Карабаху.

У ніч на 13 вересня Вірменія та Азербайджан заявили про загострення бойових дій на кордоні. Сторони звинувачують одна одну у скоєнні обстрілів.

Після загострення Єреван вирішив звернутися до Росії, Ради Безпеки ООН та Організації Договору колективної безпеки (ОДКБ). Про це йдеться у заяві уряду Вірменії.