Французькі ЗМІ підтримали журнал Charlie Hebdo, якому надійшли нові погрози від терористів

Відкритий лист на підтримку Charlie Hebdo опубліковано на сайті видання
Фото: depositphotos.com

Організація SITE Intelligence Group повідомила про нові погрози від терористичної організації "Аль-Каїда" на адресу сатиричного журналу Charlie Hebdo.

Понад 100 французьких ЗМІ виступило на підтримку журналу Charlie Hebdo, якому, за інформацією американської неурядової організації SITE Intelligence Group, надійшли нові погрози від терористів "Аль-Каїди" після випуску, присвяченого 11 вересня.

Відкритий лист на підтримку видання опублікували на сайті Charlie Hebdo 23 вересня. Його адресовано французам і в ньому закликають захистити свободу.

"Закони нашої країни дають право кожному говорити, писати й малювати так, як у небагатьох інших місцях у світі. Згадаймо на знак солідарності із Charlie Hebdo, який заплатив за свою свободу кров'ю, що у Франції немає такого злочину, як блюзнірство. Дехто з нас є вірянами і, зі зрозумілих причин, може бути шокованим блюзнірством. Однак вони підтримують нас, тому що, захищаючи свободу блюзнірства, ми захищаємо не блюзнірство, а свободу", – ідеться в листі.

У зверненні також написано, що релігійні погляди не мають нікого турбувати за умови, що не порушено громадського порядку. Автори листа послалися на Декларацію прав людини 1789 року, положення якої занесено в конституцію Франції.

Сатиричний тижневик Charlie Hebdo, заснований 1969 року, серед іншого публікував карикатури на іслам і пророка Мухаммеда.

7 січня 2015 року редакція журналу зазнала нападу озброєних ісламістів. Загинуло 12 осіб, зокрема головний редактор Стефан Шарбоньє. Згодом поліція встановила особи бойовиків – це брати Саїд і Шериф Куаші, яких убили під час спецоперації поліції 9 січня.

З 2015 року Charlie Hebdo не публікував малюнків із зображенням ісламського пророка Мухаммеда. 2 вересня 2020 року журнал опублікував карикатури, які вже друкували в журналі з 2006-го до 2012 року. Як заявляли терористи, вихід таких малюнків став приводом до нападу на редакцію і вбивства художників та журналістів. Спеціальний номер присвятили відновленню судового процесу над 15 обвинуваченими в пособництві братам Куаші, які скоїли напад на редакцію.