Гаваї оскаржили новий імміграційний указ Трампа в суді

Суд у штаті Гаваї може заблокувати імміграційний указ Трампа
Фото: EPA

Влада американського штату Гаваї подала позов у федеральний суд Гонолулу. У позові стверджують, що новий імміграційний указ президента США Дональда Трампа завдасть шкоди мусульманському населенню, туризму й іноземним студентам штату.

Гаваї стали першим американським штатом, де подали позов до суду з метою домогтися скасування нового указу президента США Дональда Трампа, що тимчасово забороняє в'їзд у країну громадян шести країн, повідомляє Associated Press.

Зазначають, що влада штату подала позов у Федеральний суд Гонолулу 8 березня. У ньому стверджують, що указ Трампа завдасть шкоди мусульманському населенню, туризму й іноземним студентам Гаваїв.

Генеральний прокурор штату Дуг Чін зазначив, що Гаваї завжди були територією без дискримінації, як в історії, так і в конституції. Він зазначив, що 20% жителів мають іноземне походження.

27 січня 2017 року Трамп підписав указ, який вводив "екстремально жорсткі заходи перевірки" людей, які прибувають у країну. Він забороняв в'їзд у США громадян Ірану, Іраку, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі та Судану. Трамп зазначав, що указ не спрямований проти мусульман.

4 лютого Федеральний суд у Сіетлі (штат Вашингтон) призупинив дію указу, 9 лютого Федеральний апеляційний суд США підтримав рішення суду в Сіетлі.

6 березня Трамп підписав новий імміграційний указ, згідно з яким Ірак виключений зі списку семи країн, громадянам яких заборонений в'їзд на територію США. В'їзд громадянам Ірану, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі та Судану буде заборонений на 90 днів.

Указ Трампа обмежує кількість біженців, яких США приймуть у 2017 році, до 50 тис. Однак цей документ скасовує повну заборону на прийом біженців з Сирії.