Глава індійського Serum Institute, де виготовляють вакцину проти коронавірусу Covishield, покинув країну через погрози

Пунавалла виїхав до Великобританії, де вже перебувають його сім'я і діти
Фото: Adar Poonawalla / Facebook

Гендиректор одного з найбільших виробників вакцин в Індії – компанії Serum Institute of India – Адар Пунавалла заявив, що змушений був виїхати з країни через постійний тиск і погрози. Про це він розповів в інтерв'ю виданню The Sunday Times.

Пунавалла повідомив, що йому постійно надходили дзвінки стосовно вакцин проти коронавірусу. За його словами, йому телефонували найвпливовіші люди Індії – міністри індійських штатів, глави бізнес-конгломератів та інші люди, які вимагали негайного постачання вакцини.

Гендиректор компанії зазначив, що такі дзвінки спершу починаються привітно, але щойно він намагається пояснити, що не може задовольнити вимоги тих, хто телефонує, "розмови йдуть зовсім в іншому напрямі". За словами Пунавалли, йому починали погрожувати, якщо він не виконає вимог щодо постачання.

Через ці дзвінки, а також натовпи людей, які збираються під будівлею Serum Institute, Пунаваллі запропонували держохорону. Сам він вирішив на деякий час виїхати з Індії до Великої Британії – до дружини і дітей. За його словами, у Великобританії він залишиться надовго, оскільки "не хоче повертатися до тієї ситуації".

Контекст:

Індійський інститут сироватки – одне з найбільших підприємств світу з виробництва вакцин, яке експортує свою продукцію у 140 країн. На ньому, крім іншого, виготовляють вакцину проти коронавірусу AstraZeneca (Covishield), яку закуповує й Україна.

Наприкінці березня інститут зупинив експорт вакцини за кордон, щоб задовольнити попит на внутрішньому ринку. У той час країна зіткнулася з новим сплеском захворюваності і планувала розширити кампанію з вакцинації населення.

Пунавалла говорив, що експорт вакцин можуть відновити до червня, якщо ситуація в країні нормалізується.

Однак протягом останніх тижнів ситуація з коронавірусом в Індії лише погіршується. 12 квітня країна вийшла на друге місце у світі за загальною кількістю COVID-19.

30 квітня в Індії виявили 401 993 нові випадки COVID-19 – це абсолютний рекорд за кількістю інфікувань коронавірусом протягом доби. А впродовж доби 1 травня зафіксували рекордний показник смертності від COVID-19 – 3689 осіб.