Глава МЗС Угорщини полетів на форум у Сочі, організований "Росатомом"

Сіярто проведе зустрічі в Сочі
Фото: EPA
Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто полетів у Сочі (Росія), щоб узяти участь у форумі "Атомэкспо", який організував "Росатом". Про це він повідомив у Facebook уночі 21 листопада.

ранці в мене зустріч у Сочі. "Атомэкспо" одна з найважливіших зустрічей атомної галузі. В умовах глобальної енергетичної кризи для країни безпрецедентно важливо мати можливість виробляти необхідну кількість енергії. Атомна електростанція "Пакш" відіграє головну роль у нашій енергетичній безпеці", написав він.

"Атомекспо-2022" триватиме з 21-го до 22 листопада. За інформацією російського пропагандистського агентства "ТАСС", там планують підписання міжнародних документів із Білоруссю, Бурунді, Зімбабве, Киргизією, М'янмою. На форумі обговорюватимуть роль атомної енергетики "у вирішенні завдань глобального кліматичного порядку денного".

Контекст:

Після вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого, країни Заходу запровадили кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти й газу та шукати їм альтернативу.

Навесні Угорщина кілька тижнів блокувала шостий пакет санкцій ЄС, до якого входить часткове ембарго на нафту. Сіярто 6 липня сказав, що Угорщина не може відмовитися від російської нафти. За його словами, "це фізично неможливо".

23 серпня Угорщина виступила проти нових енергетичних санкцій проти РФ і візових обмежень для росіян.

Угорщина приблизно на 85% залежить від імпорту російського газу й на 65% сирої нафти з Росії. Окрім того, вона імпортує меншу частину необхідної їй електроенергії, тому її вразливість у разі енергетичної кризи в Європі, на думку аналітиків, висока, повідомляло Reuters.