Громадянина Швеції звинуватили у шпигунстві на користь Росії

Підозрюваний є жителем шведського міста Ґетеборг
Фото: depositphotos.com
Жителю Швеції загрожує до шести років в'язниці, прокуратура підозрює його у шпигунстві на Росію.

Прокуратура Швеції висунула 47-річному громадянину обвинувачення у шпигунстві на користь Росії. Про це 22 лютого повідомляли на сайті відомства.

За словами прокурора Матса Люнгквіста, чоловік кілька років передавав деякі дані російському дипломату за грошову винагороду.

"Він як консультант на своїй попередній роботі отримав матеріали, щоб передати їх іноземній державі, у цьому випадку Росії. Те, що йому добре платили, свідчить яке значення росіяни надають його інформації", – повідомив прокурор.

Чоловіка затримали під час однієї із зустрічей із дипломатом, за даними шведської прокуратури, обвинувачений отримав від нього 27,8 тис. крон ($3,3 тис.).

Згідно з обвинувальним висновком, чоловік незаконно переносив матеріали з робочих комп'ютерів на особистий, а потім – на USB-накопичувачі. Також він фотографував деякі матеріали з екрана робочого комп'ютера. Прокуратура вважає, що дії обвинуваченого могли поставити під загрозу безпеку країни.

"Важливо підкреслити, що позивачем є Швеція, а не компанії. Причина цього в тому, що він спочатку був уповноважений отримувати частину матеріалу на своїх робочих місцях. Поширення такої комерційної таємниці, яку будь-хто отримав під час своєї роботи, не завжди карається саме собою. Однак це може бути шпигунством", – заявив Люнгквіст.

Підозрюваному загрожує до шести років позбавлення волі.

Імені чоловіка прокуратура не уточнює. SVT із посиланням на Люнгквіста повідомляє, що йдеться про підданого королівства, жителя Ґетеборга. За словами прокурора, інформація, яку він передавав російській стороні, стосувалася компаній Volvo Cars у Ґетеборзі і Scania CV у Седертельє, де він працював консультантом. Чоловіка заарештували в лютому 2019 року.