Гуайдо назвав 6 квітня датою старту операції з припинення узурпації влади Мадуро

Гуайдо закликав правоохоронців і військових охороняти протестувальників
Фото: ЕРА

6 квітня у Венесуелі стартує операція "Свобода", цього дня прибічники опозиції мають бути готовими до проведення "тактичних дій" по всій країні з метою припинення узурпації влади президентом Ніколасом Мадуро, заявив спікер Національних зборів Венесуели, опозиціонер Хуан Гуайдо.

Лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо оголосив день початку операції з припинення узурпації влади в країні чинним президентом Ніколасом Мадуро.

"Ми оголошуємо про початок підготовчого етапу операції "Свобода" для припинення узурпації", – написав Гуайдо у своєму Twitter 27 березня.

За його словами, 6 квітня стане днем, коли прибічники опозиції мають бути готовими до проведення "тактичних дій" по всій країні.

Гуайдо закликав правоохоронців та військовослужбовців Венесуели охороняти протестувальників від озброєних груп людей.

У Венесуелі триває політична криза. 10 січня 2019 року Мадуро, який набрав найбільше голосів на виборах 2018 року, склав присягу президента. 15 січня підконтрольний опозиції парламент визнав Мадуро узурпатором.

23 січня голова парламенту Гуайдо оголосив себе виконувачем обов'язків президента країни.

США, більшість країн Латинської Америки та Євросоюзу визнали Гуайдо тимчасовим президентом, Росія висловила підтримку Мадуро.

23 березня у Венесуелу прибуло 100 російських військовослужбовців, яких очолює генерал Василь Тонкошкур. Неназваний венесуельський посадовець повідомив The Washington Post, що росіяни прибули в Каракас у межах військово-технічного співробітництва між країнами.

25 березня держсекретар США Майк Помпео зателефонував главі МЗС Росії Сергію Лаврову щодо ситуації у Венесуелі і закликав припинити перекидання російських військових у цю країну. 26 березня радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив, що "Сполучені Штати не потерплять присутності іноземних ворожих військ".