Хакери зламали соцмережу Трампа Truth Social до її офіційного запуску

Трамп оголосив про створення власної соцмережі Truth Social 21 жовтня
Фото: EPA
Хакери, пов'язані з угрупованням Anonymous, зламали соцмережу Truth Social, про її створення 21 жовтня оголосив 45-й президент США Дональд Трамп. Про це пише The New York Times.

За словами хакерів, за дві години після анонсу запуску Truth Social вони дістали доступ до її бета-версії, створили кілька фейкових облікових записів знаменитостей і стали від їхнього імені писати пости.

Зокрема, на сторінці donaldjtrump вони опублікували фото свиней, які випорожнюються, написали нецензурні пости на адресу творця Twitter Джека Дорсі, а також цікавилися місцеперебуванням колишньої першої леді США Меланії Трамп.

Зазначено, що скріншоти із цими записами було поширено в інших соцмережах.

Розробникам довелося видаляти фейкові акаунти, а потім і зовсім закрити платформу.

Хакери в інтерв'ю NYT свої дії пояснили "онлайн-війною проти ненависті".

Водночас злам соцмережі продемонстрував недоліки в безпеці Truth Social, що в ній можна підробити будь-який акаунт.

Хакерам удалося дістати доступ до попередньої версії Truth Social, після того як посилання на реєстрацію в застосунку з'явилася в App Store, повідомив один із засновників Anonymous Обрі Коттла (псевдонім Kirtaner).

Truth Social поки що недоступна для користувачів. Повноцінний запуск соцмережі Трампа заплановано на початок 2022 року.

Контекст:

6 січня 2021 року на мітингу перед Білим домом Трамп заявив прибічникам, що ніколи не визнає поразки на президентських виборах, і закликав іти до будівлі Конгресу, де мали оголосити переможцем демократа Джо Байдена. Протестувальники вирушили до будівлі Конгресу США і штурмом узяли її. Унаслідок заворушень загинуло п'ятеро людей, серед них офіцер поліції Капітолія, у Вашингтоні оголосили надзвичайний стан.

Трампа звинуватили в підбурюванні до безладів. Того самого дня було тимчасово заблоковано сторінки Трампа у Facebook та Instagram. 9 січня соцмережа Twitter назавжди забанили акаунт Трампа, де було 88 млн підписників.

Племінниця Трампа Мері стверджувала, що через блокування у Twitter її родич засмутився більше, ніж через поразку на виборах президента.

4 травня Трамп запустив власний сайт, щоб спілкуватися зі своїми прибічниками. На головній сторінці колишній президент закликає допомогти йому "знову зробити Америку великою". За місяць сайт закрили назавжди.