Гарріс і Трамп мають однакову підтримку в семи основних штатах – опитування

За менш ніж два тижні до виборів, як свідчать опитування, ні Трамп, ні Гарріс не мають суттєвої переваги
Фото: EPA

Кандидати у президенти США Камала Гарріс і Дональд Трамп здобули однакову підтримку в 49% у семи основних штатах менше ніж за два тижні до виборів. Про це свідчать результати соцопитування Bloomberg News / Morning Consult, які опублікували 25 жовтня.

Ідеться про Аризону, Джорджію, Мічиган, Неваду, Північну Кароліну, Пенсильванію й Вісконсин.

  • Аризона: Гарріс – 49,1%, Трамп – 48,8%;
  • Джорджія: Гарріс – 48,4%, Трамп – 49,9%;
  • Мічиган: Гарріс – 49,6%, Трамп – 46,5%;
  • Невада: Гарріс – 48,8%, Трамп – 48,3%;
  • Північна Кароліна: Гарріс – 48,5%, Трамп – 49,6%;
  • Пенсильванія: Гарріс – 50%, Трамп – 48,2%;
  • Вісконсин: Гарріс – 48%, Трамп – 48,3%.

Щоб зрушити з точки "мертвої нічиєї", кампанія Трампа прагне мобілізувати американців, котрі зазвичай не приходять на вибори. Натомість команда Гарріс намагалася схилити на свій бік жінок і переманити поміркованих республіканців, які не є прибічниками Трампа, зазначило агентство. 

Аналізуючи результати опитування, Bloomberg написало, що шанси перемогти на виборах є в кожного кандидата. Але хоча виборці називають Гарріс психічно здоровою, чесною і співчутливою людиною, Трамп має дуже важливу перевагу – в економіці. У штатах, які вагаються, приблизно 50% виборців сказали, що в питаннях економіки довіряють більше Трампу, 45% – Гарріс. Агентство вказало, що протягом року, скільки воно проводить опитування у штатах, які вагаються, економіка незмінно була на першому місці серед пріоритетів виборців.

За цей рік підтримка Трампа у штатах, які вагаються, була "на диво" послідовною, ідеться в публікації. Вона завжди коливалася в межах 47–49%. Отже, резюмувало Bloomberg, результат виборів переважно залежатиме від здатності Гарріс наростити свою підтримку, особливо серед виборців, які не визначилися.

Штати, які вагаються, – це штати, де ні в демократів, ні в республіканців немає переваги на виборах і рівень підтримки кандидатів приблизно однаковий. Вважають, що саме ці штати вплинуть на результат виборів.

Контекст:

Президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року.

Від самого початку планували, що демократів на виборах представлятиме чинний президент Джо Байден. Але після невдалих дебатів із Трампом і тиску соратників він наприкінці липня заявив про вихід із перегонів і підтримав висування віцепрезидентки Гарріс як кандидатки від Демократичної партії. Отже, Гарріс вступила в перегони за три місяці до виборів.

На початковому етапі кампанії Гарріс випереджала Трампа в опитуваннях, але в жовтні вперше поступилася йому.

18 жовтня Reuters повідомило, що Гарріс змінює стратегію передвиборчої кампанії, щоб залучити на свій бік більше чоловіків і республіканців. Причиною стали побоювання через зростання успіхів Трампа.