Гарріс назвала Путіна "диктатором-убивцею". У РФ обурилися через "образу всього російського народу"

Трампом легко маніпулювати "лестощами й прихильністю" таких людей, як Путін, зазначила Гарріс
Фото: The White House / Flickr

Віцепрезидентка США Камала Гарріс заявила 8 жовтня, що в експрезидента і її нинішнього опонента на виборах Дональда Трампа є "бажання бути диктатором". Про це Гарріс сказала в радіоінтерв'ю з Говардом Стерном, її цитує Axios.

Вона прокоментувала спілкування Трампа з нелегітимним російським президентом Володимиром Путіним, про яке йдеться у книжці "Війна" авторства журналіста The Washington Post Боба Вудворда, вона з'явиться у продажу 15 жовтня.

На думку Гарріс, Трампом легко маніпулювати "лестощами й прихильністю" таких людей, як Путін.

Як зазначила віцепрезидентка США, Трамп "захоплюється сильними світу цього", а вони "граються з ним, бо він думає, що вони його друзі". Водночас "вони маніпулюють ним увесь час", додала політикиня.

У книжці Вудворд стверджує, що Трамп у перші дні пандемії коронавірусу нібито таємно надсилав Путіну тести на COVID-19. Зараз кандидат у президенти США від Республіканської партії назвав це повідомлення "неправдивим".

Гарріс зазначила в радіоінтерв'ю, що "люди вмирали сотнями", намагалися знайти тести на COVID-19, але "ніде не могли дістати", а Трамп, який тоді був президентом США, "надсилає їх у Росію диктатору-вбивці для особистого користування".

У російському посольстві у США обурилися "неприйнятними висловлюваннями" Гарріс на адресу Путіна.

Там заявили, що "хамська лексика ввійшла у звичку" в нинішніх державних діячів США.

"Такі ескапади ображають увесь російський народ", – додали в диппредставництві країни-агресора.

У цій самій книжці Вудворд, посилаючись на неназваного помічника Трампа, заявив, що експрезидент підтримує зв'язок із Путіним і міг спілкуватися з ним не менше ніж сім разів відтоді, як покинув Білий дім 2021 року.

Трамп подав до суду на Вудворда через записи, які, за його словами, опублікували без дозволу, поінформував Axios.

Контекст:

Російські ЗМІ писали 2021 року, що Путін, попри вакцинацію, боявся заразитися коронавірусною інфекцією, тому протягом останніх років люди, які з ним зустрічалися, перед візитом мали витримувати тривалий карантин, заходи за його участю досі часто відбуваються через відеозв'язок.

У лютому 2022 року президент Франції Еммануель Макрон під час візиту в Росію спілкувався з Путіним, сидячи за дуже довгим столом – для дотримання дистанції. Путін відмовився спілкуватися на ближчій відстані, оскільки Макрон зробив тест у французьких лікарів, але відмовився надати свій біологічний матеріал російським медикам.

На великій відстані Путін тримав і своїх соратників. Зокрема, за довгим столом він приймав у лютому 2022 року глав МЗС і міноборони. Карантин для доступу до Путіна скоротили лише 2023 року, повідомляли ЗМІ. Цей крок пов'язували з президентською кампанією, яку проводили у РФ.

Гарріс і Трамп – кандидати у президенти США на виборах, які відбудуться в листопаді 2024 року, від Демократичної та Республіканської партій.

За даними опитування Bloomberg News / Morning Consult, яке проводили 19–25 вересня, Гарріс випереджає Трампа в шести головних штатах.