Трамп не менше ніж сім разів розмовляв із Путіним після того, як покинув Білий дім, зокрема цього року – ЗМІ

У Трампа могли бути таємні контакти з Путіним, але його штаб це заперечує
Фото: EPA (архів)

Експрезидент США і кандидат на цю посаду від Республіканської партії Дональд Трамп провів щонайменше одну таємну розмову з нелегітимним президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним від початку 2024 року. Про це йдеться у книжці редактора The Washington Post Боба Вудворда, яку 8 жовтня цитують видання і CNN

За інформацією Вудворда, на початку поточного року Трамп наказав помічникові покинути свій офіс у Мар-а-Лаго, приватній резиденції у Флориді, щоб провести приватну телефонну розмову з Путіним.

Про що говорили політики, у книжці не вказано. Водночас Вудворд процитував співробітника передвиборчого штабу Трампа, який ставить під сумнів їхній імовірний контакт.

Утім неназваний помічник Трампа зазначив, що після того, як американський політик покинув Білий дім 2021 року, він міг спілкуватися з Путіним щонайменше сім разів.

Вудворд написав у книжці, що прямо запитував у помічника Трампа Джейсона Міллера, чи розмовляв Трамп із Путіним після того, як покинув Білий дім, але той уникнув прямої відповіді. Міллер сказав, що особисто він про це не чув.

Директорка Національної розвідки Авріл Гейнс теж "ретельно ухилилася від відповіді", чи відомо їй про ці телефонні розмови Трампа й Путіна, зазначив журналіст.

Представник кампанії Трампа Стівен Чунг у коментарі New York Post назвав Вудворда "негідником, який втратив розум", "божевільною, неадекватною людиною", а його книжку – "сміттєвою". За словами Чунга, "жодна із цих вигаданих історій Боба Вудворда не є правдою".

Контекст:

Трамп під час свого президентства у 2017–2021 роках неодноразово зустрічався з Путіним і спілкувався з ним телефоном. За підрахунками The New York Times, станом на січень 2019 року вони провели п'ять зустрічей, але після цього була ще щонайменше одна – у червні 2019 року. Загалом, за інформацією The Washington Post, офіційно відомо про щонайменше 16 контактів Трампа й Путіна в цей період (ідеться і про особисті зустрічі, і про телефонні розмови). Водночас ці переговори часто відбувалися в закритому форматі, їхній зміст приховували. Наприклад, на зустрічі Путіна і Трампа в липні 2018 року були лише перекладачі.

За даними The New York Times, Путін із 2017 року налаштовував Трампа проти України. Він намагався "закріпити в голові Трампа" ідею про те, що Україна є не так молодою демократією, яка прагне глибших зв'язків із Заходом, як непокірним російськомовним сусідом, котрим "керували олігархи й корумповані чиновники", ідеться в публікації.

Трамп неодноразово повторював, що в нього добрі стосунки з Путіним. Зокрема, він сказав це на зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у США у вересні 2024 року. "У нас дуже добрі стосунки [із Зеленським], і в мене також дуже добрі стосунки із президентом Путіним", – сказав він. Зеленський відповів, що сподівається, що в них із Трампом усе ж таки стосунки кращі. Окрім того, Трамп неодноразово заявляв, що він зможе швидко завершити війну між Росією й Україною, але ніколи не деталізував свого плану, і зазначав, що в разі перемоги на виборах "виведе США з війни в Україні".