Генсек НАТО впевнений, що хай кого оберуть президентом, США будуть віддані трансатлантичному партнерству

Столтенберг (на фото) відмовився говорити в інтерв'ю про перспективи другої адміністрації США за президентства Трампа
Фото: nato.int

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що США будуть "віддані трансатлантичному партнерству" незалежно від результатів президентських виборів у країні, запланованих на 5 листопада 2024 року. Про це Столтенберг сказав в інтерв'ю dpa, опублікованому 22 грудня.

Агентство зазначає, що генсек НАТО відмовився говорити про перспективи другої адміністрації США за Дональда Трампа, оскільки колишній американський президент зараз значно випереджає решту кандидатів від Республіканської партії в опитуваннях, але до президентських виборів у Сполучених Штатах ще майже рік.

Як вказало dpa, під час попереднього президентського строку Трампа зростала напруженість у відносинах США з НАТО, зокрема щодо видатків на оборону.

Столтенберг заявив, що "впевнений, що хай кого оберуть президентом, Сполучені Штати, як і раніше, будуть віддані трансатлантичному партнерству".

Контекст:

9 грудня видання The New York Times написало, що європейські союзники США побоюються, що в разі другої перемоги на президентських виборах Трампа Сполучені Штати можуть вийти з НАТО.

Видання нагадало, що, обіймаючи пост президента, Трамп неодноразово погрожував виходом США з Альянсу. Зараз Трамп дуже мало говорить про свої наміри щодо НАТО. На сайті його передвиборчої кампанії є лише одне речення щодо цього: "Ми маємо завершити процес, розпочатий за моєї адміністрації, фундаментального переоцінювання мети й місії НАТО". Ця розпливчаста фраза "породила невпевненість і занепокоєння серед європейських союзників", пише видання.

14 грудня Конгрес США схвалив закон, який не дозволяє жодному президенту вивести Сполучені Штати з НАТО без схвалення Сенату або закону Конгресу.