Глава МЗС Польщі запропонував Шольцу не платити допомоги українським біженцям

Сікорський вважає, що виплати українським біженцям знижують мобілізаційний потенціал України
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонував канцлеру Німеччини Олафу Шольцу передавати соціальні виплати українських біженців у Німеччині безпосередньо Україні. Про це він розповів 22 жовтня в ефірі TVP Info

Сікорський зустрічався із Шольцом у Берліні минулого тижня.

"Я запропонував йому, що соціальну допомогу, яку отримують українські біженці і яка може сягати €1,2 тис. на місяць, краще було б віддати безпосередньо Україні", – сказав Сікорський.

Він зазначив, що зараз у біженців є фінансовий стимул бути в Німеччині замість того, щоб чоловіки билися на фронті, а жінки підтримували податками економіку, пояснив глава МЗС Польщі.

Сікорський не вперше робить такі заяви. У вересні він закликав усі країни Євросоюзу скасувати виплати українським біженцям, оскільки, на його думку, вони знижують мобілізаційний потенціал України.

"Це є фінансовим стимулом для молодих чоловіків і жінок, які могли б повернутися додому, щоб захищати свою країну. Ми не повинні субсидувати непокору", – наголосив Сікорський.

Він зазначив, що в Польщі не виплачують соціальної допомоги українським біженцям.

Контекст:

За даними управління верховного комісара ООН у справах біженців, із початку повномасштабної війни до Європи виїхало 6,2 млн українців. У Німеччині оселилося найбільше біженців з України (понад 1,2 млн), на другому місці – Польща (1 млн). 

У вересні канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що в Німеччині працевлаштувалися понад 200 тис. українських біженців, і закликав усіх інших якнайшвидше знайти роботу.