Голова партії у Великобританії заявив, що Євросоюз і НАТО "спровокували" вторгнення Росії в Україну. Його розкритикував Сунак

Фарадж вважає, що Захід "спровокував" Путіна на агресію
Фото: EPA

Лідер реформістської Великобританії Найджел Фарадж заявив, що ЄС і НАТО "спровокували" вторгнення Росії в Україну своїм розширенням на схід. Цю заяву засудили прем'єр-міністр країни Ріші Сунак і лідер Лейбористської партії Кір Стармер, пише Politico 23 червня.

Фарадж зробив свою заяву в інтерв'ю програмі BBC Panorama увечері 21 червня напередодні загальних виборів у Великобританії, які відбудуться 4 липня. У програмі Фарадж пояснив своє повідомлення в соцмережах, яке він написав, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну на початку 2022 року. Тоді він заявив, що конфлікт "став наслідком розширення ЄС і НАТО".

На запитання, чи дотримується він і надалі цих поглядів, Фараж відповів, що протягом десятиліть попереджав про зростання масштабу як військового альянсу, так і ЄС. Він наголосив, що агресія РФ – це провина нелегітимного президента країни Володимира Путіна, але він, за словами Фараджа, скористався тим, що зробив Захід. "Ми спровокували цю війну", – заявив він.

Його коментарі спричинили хвилю критики з боку Сунака й Стармера, а також від представника Лейбористської партії Джона Гілі, який заявив, що коментарі "відкривають справжнє обличчя" Фараджа. Він назвав Фараджа "апологетом Путіна", якому ніколи не можна довіряти безпеку країни.

За словами Сунака, те, що сказав Фарадж, "абсолютно неправильно" і грає Путіну на руку. Він також зазначив, що такі заяви підривають безпеку Великобританії та її союзників, а також надають сміливості Путіну.

Стармер заявив журналістам, що коментарі Фараджа були "ганебними", і підкреслив, що тільки Росія відповідальна за вторгнення в Україну.

Контекст:

Офіційний Лондон підтримує Україну в боротьбі з російською агресією.

12 січня Україна й Великобританія підписали першу угоду про гарантії безпеки. Окрім того, королівство є одним із найбільших донорів України.

Станом на початок 2024 року Сполучене Королівство надало допомогу Україні більш ніж £12 млрд ($15,3 млрд). Воно, зокрема, передало Україні далекобійні ракети Storm Shadow і танки Challenger 2. Загалом цього року обсяг військової допомоги Великобританії Україні сягне £3 млрд.