Великобританія розширила санкції проти РФ. Слідом за США вона ввела обмеження проти Московської біржі

Лондон заніс у підсанкційний список понад 50 осіб і фірм
Фото: ЕРА

Великобританія запровадила майже 50 нових санкцій проти юридичних і фізичних осіб за причетність до розв'язаної Росією війни в Україні. Список 13 червня опублікували на сайті британського уряду.

У ньому, зокрема, вказані великі фінансові установи РФ – Московська біржа, Національний кліринговий центр і Національний розрахунковий депозитарій.

Окрім того, нові санкції також спрямовано проти постачальників боєприпасів, верстатів, мікроелектроніки й логістики для російських збройних сил, включно з організаціями, які базуються в Китаї, Ізраїлі, Киргизстані й Туреччині. Обмеження також поширено на судна, що перевозять військові товари з Північної Кореї у РФ, і шість суден із тіньового флоту РФ, який Кремль використовує для обходу санкцій Великобританії та ЄС на продаж палива.

Під британські санкції, зокрема, потрапили страхова компанія "Ингосстрах" і кілька підрозділів "Новатек", які стосуються будівництва й експлуатації газової інфраструктури, авіаперевізник "Волга-Днепр", Тамбовський і Казанський порохові заводи, машинобудівний завод "Арсенал". Серед фізичних осіб у списку – глава Мосбіржі Юрій Денисов, власник S8 Capital Армен Саркісян, співвласник групи "Астра" Денис Фролов, а також ексміністр сільського господарства Чечні Якуб Закрієв.

Нові санкції, як зазначають у пресрелізі, "обмежать можливості Росії фінансувати й оснащувати свою воєнну машину і продемонструють тверду підтримку України з боку Великобританії".

В уряді Великобританії уточнили, що санкції проти структур, які є основою фінансової системи РФ (включно з Мосбіржою), ввели в координації зі США.

12 червня США занесли до санкційного списку 33 людини й 300 компаній, які мають стосунок до РФ. У ньому також опинилися Мосбіржа, Національний кліринговий центр і Національний розрахунковий депозитарій, які є посередниками на торгах на російському валютному ринку. Після цього Мосбіржа оголосила, що зупинила торгівлю доларом і євро, а також фінансовими інструментами, акціями, дорогоцінними металами з розрахунками в доларах.

Контекст:

Санкції проти Росії вводять у відповідь на її агресію проти України ще з 2014 року. Після широкомасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року обмеження суттєво розширили.

Країна-агресор РФ знаходить можливості обходити санкції, наголошував президент України Володимир Зеленський у лютому 2023 року. Про факти обходу санкцій Україна повідомляє партнерів. Зеленський наголошував, що якнайбільше глобальних гравців мають бути абсолютно принциповими в дотриманні режиму санкцій проти Росії за терор.

У лютому 2024 року Зеленський заявив, що Росію та її нелегітимного президента Володимира Путіна потрібно ізолювати за допомогою санкцій. Зеленський зазначив, що "це не дуже розумно – допомагати з одного боку Україні, а з іншого – заробляти гроші із цим убивцею".

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum з кінця лютого 2022 року проти РФ ввели майже 16,6 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу – понад 19 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію й Північну Корею.