Іран через Угорщину попередив Ізраїль про свої плани завдати удару

Кац розповів про попередження від Ірану
Фото: EPA

Іран ухвалив рішення атакувати Ізраїль і передав повідомлення про це через міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, заявив міністр закордонних справ Ісраель Кац 5 серпня. Його цитує The Jerusalem Post.

Сійярто зателефонував Кацу безпосередньо, щоб пояснити, що він дістав цю інформацію від виконувача обов'язків міністра закордонних справ Ірану Алі Багері, сказав ізраїльський міністр.

Кац додав, що світ "має вимагати від Ірану ціну за будь-які агресивні дії, котрі він здійснить".

Повідомлення було передано на тлі інтенсивних дипломатичних зусиль щодо запобігання подальшим воєнним діям, які можуть спровокувати пряму війну між Іраном та Ізраїлем, зазначає видання.

Контекст:

31 липня іранське агентство Mehr повідомило, що главу політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханію вбили в Тегерані. Він загинув унаслідок "обстрілу його будинку" в Тегерані, заявили у пресслужбі Корпусу вартових ісламської революції.

Іран і ХАМАС звинувачують Ізраїль у вбивстві Ханії, який перебував у Тегерані на інавгурації нового іранського президента Масуда Пезешкіана. ЗМІ повідомляли, що верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав ударити по Ізраїлю у відповідь на вбивство Ханії. Водночас Ізраїль не визнав і не спростував своєї причетності до авіаудару.

У відеозверненні до ізраїльського народу прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що "попереду важкі дні", але в Ізраїлі "готові до будь-якого сценарію".

1 серпня президент США Джо Байден підтвердив готовність Вашингтона допомагати Ізраїлю захищатися від усіх загроз із боку Ірану, а також від ХАМАС, ліванського угруповання "Хезболла" і єменських хуситів, яких підтримує Тегеран, проінформували в Білому домі.

2 серпня ЗМІ повідомили, що США мають намір скерувати на Близький Схід додаткові бойові літаки на тлі погроз Ізраїлю з боку Ірану.

У Держдепі США вважають, що Іран може вдарити по Ізраїлю 5 серпня.