Ізраїль може завдати превентивного удару по Ірану – ЗМІ

Нетаньяху провів нараду з керівниками армії та спецслужб
Фото: Prime Minister of Israel / Х

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху 4 серпня провів нараду з керівниками армії та спецслужб, на якій, зокрема, обговорювали можливість завдання превентивного удару по Ірану. Про це поінформувало Ynet.

Нарада відбувалася на тлі очікувань удару у відповідь Ірану на вбивство в Тегерані глави політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханії.

Як наголосило The Times of Israel, Ізраїль поки не знає, чого очікувати від Ірану і його союзників, тому обговорює різні варіанти відповіді на атаку або її запобігання.

Один із них – це превентивний удар, але він можливий, лише якщо Ізраїль дістане розвіддані, які підтверджують наміри Ірану здійснити атаку.

Контекст:

31 липня іранське агентство Mehr повідомило, що главу політбюро ХАМАС Ханію вбили в Тегерані. Він загинув унаслідок "обстрілу його будинку" в Тегерані, заявили у пресслужбі Корпусу вартових ісламської революції.

Іран і ХАМАС звинувачують Ізраїль у вбивстві Ханії, який перебував у Тегерані на інавгурації нового іранського президента Масуда Пезешкіана. ЗМІ повідомляли, що верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав ударити по Ізраїлю у відповідь на вбивство Ханії. Водночас Ізраїль не визнав і не спростував своєї причетності до авіаудару.

У відеозверненні до ізраїльського народу Нетаньяху заявив, що "попереду важкі дні", але в Ізраїлі "готові до будь-якого сценарію".

1 серпня президент США Джо Байден підтвердив готовність Вашингтона допомагати Ізраїлю захищатися від усіх загроз із боку Ірану, а також від ХАМАС, ліванського угруповання "Хезболла" і єменських хуситів, яких підтримує Тегеран, поінформували в Білому домі.

2 серпня ЗМІ повідомили, що США мають намір скерувати у Близький Схід додаткові бойові літаки на тлі загроз Ізраїлю з боку Ірану.

Axios написав, що Іран може завдати удару по Ізраїлю 5 серпня.