Іран заявив, що готовий відповісти на атаку Ізраїлю. Великобританія закликала утриматися від ескалації

У Тегерані вважають, що Ізраїль, "без сумніву", дістане "належну відповідь" на будь-який крок проти Ірану
Фото: Amir Tsarfati / Telegram

Іран готовий відповісти на авіаудари, яких Армія оборони Ізраїлю завдала в ніч на 26 жовтня. Про це повідомило іранське інформагентство Tansim із посиланням на поінформоване джерело.

За даними співрозмовника, Іран залишає за собою право відповісти "на будь-який акт агресії".

Він додав, що Ізраїль, "без сумніву", дістане "належну відповідь" на будь-який крок проти Ірану.

Водночас Великобританія закликає сторони "виявити стриманість". Зокрема, прем'єр-міністр Кір Стармер закликав Іран утриматися від відповіді, британського посадовця процитувала The Guardian. За словами Стармера, Близькому Сходу зараз потрібно "уникати подальшої регіональної ескалації".

За даними Tansim, унаслідок ізраїльського обстрілу Ірану загинуло двоє військових. 

Контекст:

У ніч на 26 жовтня ЦАХАЛ здійснив кілька хвиль авіаударів по військових об'єктах у різних районах Ірану у відповідь на іранський масований обстріл 1 жовтня, коли Іран атакував Ізраїль понад 180 ракетами. Іран стверджує, що, зокрема, влучив у три ізраїльські військові бази поблизу Тель-Авіва.

Одна з ракет, імовірно, упала менше ніж за 1 км від штаб-квартири розвідувальної служби Ізраїлю "Моссад" на околиці Тель-Авіва. У ЦАХАЛ заявили, що атака Ірану "матиме наслідки", а також про те, що багато іранських ракет перехопили, але є кілька влучань у центрі й у кількох районах на півдні країни.

Відповідь на масовану атаку Ірану буде "смертоносною, точною й особливо несподіваною", сказав 9 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант. Однак через витік американських секретних даних щодо відповіді, яку планує Ізраїль, атаку довелося відкласти.