Ізраїль завдав масованого удару по Ірану

ЦАХАЛ атакував військові об'єкти в різних районах Ірану
Фото: EPA

У ніч на 26 жовтня Ізраїль масовано атакував Іран у відповідь на масштабний ракетний обстріл 1 жовтня. Про це в Telegram повідомив ЦАХАЛ.

За словами ізраїльських військових, вони завдали "цілеспрямованих і точних" ударів по військових об'єктах в Ірані.

Речник ізраїльської армії Даніель Хагарі розповів, що ці авіаудари стали відповіддю на атаки Ірану на Ізраїль. За його словами, цілей операції досягнуто.

"До них належали потужності з виробництва ракет, які використовував Іран під час нападів на Ізраїль протягом останнього року. Водночас ми націлилися на ракетні групи "земля – повітря" Ірану й іранські повітряні засоби, які мали на меті обмежити свободу повітряних операцій Ізраїлю в Ірані. Тепер Ізраїль має більшу свободу повітряних операцій в Ірані", – сказав Хагарі.

The Times of Israel повідомляла, що Ізраїль залучив до цієї операції десятки своїх військових літаків, ударів завдавали хвилями протягом кількох годин по різних районах Ірану, зокрема по Тегерану.

Контекст:

Увечері 1 жовтня Іран атакував Ізраїль понад 180 ракетами, повідомили в Армії оборони Ізраїлю. Іран стверджує, що, зокрема, влучив у три ізраїльські військові бази поблизу Тель-Авіва.

Одна з ракет, яку випустив Іран, імовірно, впала менше ніж за 1 км від штаб-квартири розвідувальної служби Ізраїлю "Моссад" на околиці Тель-Авіва. У ЦАХАЛ заявили, що атака Ірану "матиме наслідки", а також про те, що багато іранських ракет перехопили, але є кілька влучань у центрі й у кількох районах на півдні країни.

Відповідь на масовану атаку Ірану буде "смертоносною, точною й особливо несподіваною", сказав 9 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант. Однак через витік американських секретних даних щодо відповіді, яку планує Ізраїль, атаку довелося відкласти.