Із парламенту Республіки Сербської відкликали законопроєкт про "іноагентів". Додік пояснив це "відданістю європейському шляху"

Додік стверджує, що у правознавців немає питань до законопроєкту
Фото: ЕРА

Із парламенту Республіки Сербської відкликали законопроєкт про спеціальний реєстр і гласність роботи некомерційних організацій ("іноземних агентів"), повідомив 28 травня в соцмережі Х лідер регіону і його представник у президії Боснії та Герцеговини Мілорад Додік.

"Пропозицію зняли з додаткового узгодження і знову повернуть у процедуру в установленому порядку", – написав він.

Додік стверджує, що "всі правознавці", які вивчали законопроєкт, вважають, що він повністю відповідає законодавству й навіть "м'якший за формою і деякими правовими нормами".

"Проте видно певні заперечення, вони стосуються європейських норм, і, оскільки Республіка Сербська віддана європейському шляху, ми погодилися відкликати його й додатково гармонізувати його із законами, котрі деякі європейські країни мають і застосовують, щоб гармонізувати його з європейською юридичною практикою", – пояснив він.

Контекст:

Закон про "іноагентів", який 28 травня остаточно ухвалили у Грузії, спричинив масові протести у країні, також його розкритикували на міжнародному рівні.

15 травня Financial Times написала з посиланням на європейських посадовців, що Євросоюз, імовірно, заморозить на невизначений строк заявку Грузії на вступ у ЄС, якщо закон про "іноагентів" набуде чинності. Грузія подала заявку на вступ у ЄС у березні 2022 року, за кілька тижнів після того, як країна-агресор РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, й у грудні 2023 року набула статусу кандидата.