Ізраїль купить 1,5 млн доз російської вакцини проти COVID-19. МОЗ країни поки що не дало дозволу на її використання

Про реєстрацію вакцини "Супутник V" Путін заявив 11 серпня
Фото: EPA
Посол Ізраїлю в Росії Олександр Бен-Цві заявив, що російську вакцину "Супутник V" може закупити найбільша ізраїльська лікарня "Хадасса". Її московська філія бере участь у клінічних випробуваннях препарату.

Ізраїль планує купити в Росії 1,5 млн доз вакцини "Супутник V". Про це 2 грудня повідомив посол Ізраїлю в Росії Олександр Бен-Цві в ефірі радіо "Эхо Москвы".

За його словами, на урядовому рівні домовленостей про постачання вакцини поки що немає. На рівні найбільшої в Ізраїлі лікарні "Хадасса", у якої є філія у Сколково (Московська область), є певна домовленість на постачання 1,5 млн доз в Ізраїль, зазначив дипломат.

Він уточнив, що зараз вакцину перевіряє ізраїльське МОЗ, і в разі успішного рішення, її закуплять.

За інформацією "Радио Свобода", МОЗ Ізраїлю вже два тижні не видає дозвіл на використання вакцини, і тепер її партію можуть викупити арабські країни для поширення в Палестинській автономії.

Генеральний директор лікарні "Хадасса" професор Зєєв Ротштейн заявив 1 грудня на засіданні комісії Кнесету з держконтролю, що російська вакцина "Супутник V" така сама, як вакцини інших компаній, але мінохоронздоров'я не прагне привезти її до Ізраїлю з політичних причин.

"Кумедно, що зрештою її отримає Палестинська адміністрація, а громадяни Ізраїлю не отримають", – цитує його NEWSru.co.il.

Московська філія лікарні "Хадасса" бере участь у клінічних випробуваннях вакцини "Супутник V". За словами Ротштейна, з погляду безпеки вакцини випробування відбуваються успішно, однак про ефективність вакцини говорити ще рано.

Про реєстрацію "першої у світі вакцини" проти коронавірусної інфекції – "Супутник V" ("Гам-КОВІД-Вак") – президент Росії Володимир Путін заявив 11 серпня. За його словами, вакцина, розроблена в Національному дослідницькому центрі епідеміології та мікробіології імені Миколи Гамалії, ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки.

Вакцина зазнала значної критики, оскільки її зареєстрували до проходження третьої фази клінічних випробувань. Як пише National Geographic, випробування третьої фази мають вирішальне значення для перевірки готовності вакцини до широкого використання. Деякі російські вчені зазначали, що прискорений підхід до реєстрації вакцини суперечить науковим і етичним нормам розроблення ліків. Російську вакцину вважають недопрацьованою у США.

Путін сказав, що одна з його доньок уже зробила щеплення проти коронавірусної інфекції вакциною російського виробництва.

У вересні в міністерстві охорони здоров'я РФ заявляли, що побічні ефекти виявилися "приблизно у 14%" волонтерів, щеплених "Супутником V" під час досліджень. У жовтні директор Національного дослідницького центру імені Гамалії Олександр Гінзбург повідомив про побічні ефекти у 15% учасників випробувань. Він розповів, що "деякі" добровольці, які брали участь у випробуваннях, захворіли на COVID-19.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемієюЗа даними ВООЗ, станом на 2 грудня у світі 51 виробник вакцини проти COVID-19 є кандидатом на клінічне оцінювання препарату. Доклінічні випробування проводять 164 компанії.