Ізраїль та Азербайджан планують суттєво збільшити постачання газу до Євросоюзу

Азербайджан та Ізраїль допоможуть ЄС відмовитися від російського газу
Фото: ЕРА
На тлі енергетичного шантажу Росії низка європейських країн шукає альтернативних джерел постачання енергоносіїв. Ізраїль та Азербайджан активізують зусилля щодо заміщення російського газу в Європі. Про це 12 вересня повідомила "Немецкая волна".

За повідомленням видання, 12 вересня в Берліні на зустрічі з канцлером ФРН Олафом Шольцом ізраїльський прем'єр-міністр Яір Лапід заявив, що Ізраїль зможе доправити у Європейський союз приблизно 10% того обсягу газу, який Європа отримала від Росії 2021 року.

Лапід заявив, що Ізраїль планує взяти участь у зусиллях із заміщення російського газу в Європі. А Шольц сказав, що Німеччина працює над створенням інфраструктури, яка дасть змогу отримувати сировину від нових партнерів у міру відмови від російського постачання.

У червні Ізраїль і Єгипет підписали в Каїрі угоду – у присутності голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн – про постачання скрапленого газу до Європи. Ізраїль має переправляти газ до сусіднього Єгипту, там сировину переводитимуть у скраплений стан, після чого доправлятимуть танкерами до Європи.

Водночас в Азербайджані найближчими роками планують постачати удвічі більше палива до країн Євросоюзу, ніж раніше, щоб допомогти Європі замінити російський газ. Уже до кінця поточного року в Азербайджані планують доправити в ЄС на 30% більше газу, ніж 2021 року.

8 вересня фон дер Ляєн заявила, що у відповідь на енергетичний шантаж Росії ЄС планує протягом шести-семи місяців позбутися залежності від російських викопних ресурсів.

Контекст:

Після вторгнення РФ в Україну 24 лютого країни Заходу ввели кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти й газу і шукати їм альтернативу.

5 серпня Єврокомісія затвердила план економії газу на 15%, щоб заощадити паливо "на цю зиму і підготуватися до можливих перебоїв із постачанням газу з Росії, яка постійно використовує енергоносії як зброю".

5 вересня газета Financial Times повідомила, що Єврокомісія підготувала два можливі варіанти обмеження цін на газ із Росії. Згідно з проєктом, розглядають можливість обмежити ціну на весь імпорт із РФ або для певних країн (залежно від ступеня їхньої енергетичної незалежності).