Ізраїль завдав ударів по центру виробництва хімічної зброї в Сирії – Reuters

Ціллю атаки ізраїльських військових міг бути великий військовий дослідницький центр у Сирії
Фото: EPA

Ізраїль завдав численних ударів по околицях міста Масьяф, яке розташоване в сирійській провінції Хама, унаслідок чого загинуло щонайменше 14 людей. Про це з посиланням на власні джерела 9 вересня повідомляє Reuters.

За інформацією агентства, уражено військовий дослідницький центр із виробництва хімічної зброї. Імовірно, там перебувала група іранських військових експертів, які виготовляли зброю.

За словами місцевого посадовця з охорони здоров'я, унаслідок ударів 43 людини дістали поранення.

Водночас сирійські державні ЗМІ повідомили, що через атаку сталося дві пожежі.

Контекст:

Після нападу терористичного угруповання ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року Ізраїль посилив свої удари по об'єктах бойовиків у Сирії, яких підтримує Іран, а також завдавав ударів по системах протиповітряної оборони сирійської армії й об'єктах сирійських військ.

Американські військові пізно ввечері 2 лютого завдали авіаударів по трьох об'єктах в Іраку й чотирьох – у Сирії. Під час авіаударів по 85 цілях було застосовано понад 125 високоточних боєприпасів. 

Під час найгучнішої атаки на Сирію з початку війни в секторі Гази у квітні ізраїльські військові літаки, імовірно, завдали ударів у районі посольства Ірану, унаслідок чого, за даними Тегерана, загинуло семеро військових радників, зокрема троє високопоставлених командирів.