Нетаньяху назвав, що для нього важливіше, ніж звільнення ізраїльських заручників, яких захопив ХАМАС – ЗМІ

ЗМІ пишуть про конфлікт прем'єра і міністра оборони Ізраїлю
Фото: ЕРА

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху віддає пріоритет збереженню присутності Армії оборони Ізраїлю у Філадельфійському коридорі на кордоні з Єгиптом перед звільненням усіх заручників, яких захопив ХАМАС. Про це 31 серпня пише The Times of Israel.

За даними видання, про це глава уряду заявив міністру оборони країни Йоаву Галанту на засіданні уряду ввечері 29 серпня. Нетаньяху наполягав на тому, щоб кабінет затвердив плани ЦАХАЛ щодо розміщення у Філадельфійському коридорі.

"Це стало останнім свідченням розбіжностей між Нетаньяху та службою безпеки. Галант і керівники служб безпеки неодноразово переконували Нетаньяху піти на компроміс у переговорах, особливо щодо Філадельфійського коридору, побоюючись, що жорстка позиція прем'єра зірве угоду", – ідеться у статті.

Згідно зі стенограмою зустрічі, на яку посилаються журналісти, міністрів не проінформували заздалегідь про те, що їм доведеться провести голосування за картами ЦАХАЛ, і Галант висунув вимогу пояснити, навіщо це потрібно.

"Значення цього в тому, що ХАМАС не погодиться на це, а отже, не буде угоди і не звільнять заручників", – сказав після цього він, стверджує The Times of Israel.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім наземну операцію в секторі Гази.

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху 5 травня заявив, що, незважаючи на всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

31 травня президент США Джо Байден оприлюднив план припинення вогню в Газі, який передбачає виведення всіх військ із палестинського ексклаву, поетапне звільнення всіх заручників, масове постачання гуманітарної допомоги, а після досягнення стійкого перемир'я – повоєнне відновлення сектору. Згодом цей план підтримали країни G7, а 10 червня – і Рада Безпеки ООН.

11 червня Reuters із посиланням на представника угруповання Самі Абу Зухрі повідомило, що ХАМАС також погодився на план перемир'я.

13 червня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що бойовики ХАМАС запропонували численні зміни до плану про припинення вогню в секторі Гази, і деякі з пропозицій неможливі. Представник ХАМАС Усама Хамдан спростував інформацію Блінкена: Ізраїль зі схвалення США відкинув попередні пропозиції ісламістів, стверджував він.

6 липня Reuters поінформувало, що ХАМАС прийняв пропозицію США про початок переговорів щодо звільнення ізраїльських заручників, відмовившись від вимоги, щоб Ізраїль до початку переговорів оголосив про постійне припинення вогню.