ХАМАС погодився на пропозицію США про переговори щодо звільнення ізраїльських заручників – Reuters

ХАМАС відмовився від вимоги, щоб Ізраїль до початку переговорів про звільнення заручників оголосив про постійне припинення вогню, зазначило Reuters
Фото: EPA

Бойовики терористичної організації ХАМАС пристали на пропозицію США щодо початку переговорів про звільнення ізраїльських заручників. Про це 6 липня проінформувало Reuters із посиланням на представника палестинського угруповання.

Зазначають, що переговори розпочнуть за 16 днів після початку першого етапу угоди щодо припинення вогню в секторі Гази.

Як указав співрозмовник агентства, ХАМАС відмовився від вимоги, щоб Ізраїль до початку переговорів про звільнення заручників оголосив про постійне припинення вогню.

Якщо Ізраїль також пристане на пропозицію Вашингтона про переговори, вона може привести до вироблення рамкової угоди і, як наслідок, до кінця війни в секторі Гази, наголосило палестинське джерело Reuters.

Ізраїльський співрозмовник агентства, наближений до переговорів, 5 липня заявив, що з'явився реальний шанс досягти угоди.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху 5 травня заявив, що, незважаючи на всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

31 травня президент США Джо Байден оприлюднив план припинення вогню в Газі, який передбачає виведення всіх військ із палестинського ексклаву, поетапне звільнення всіх заручників, масове постачання гуманітарної допомоги, а після досягнення стійкого перемир'я – повоєнне відновлення сектору. Згодом цей план підтримали країни G7, а 10 червня – і Радбез ООН.

11 червня Reuters із посиланням на представника угруповання Самі Абу Зухрі повідомило, що ХАМАС також погодився на план перемир'я.

13 червня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що бойовики ХАМАС запропонували численні зміни до плану про припинення вогню в секторі Гази, водночас деякі з пропозицій нездійсненні. Представник ХАМАС Усама Хамдан спростував інформацію Блінкена: Ізраїль зі схвалення США відкинув попередні пропозиції ісламістів, стверджував він.