"Я вірю його словам". Ердоган заявив, що Путін стоїть на боці якнайшвидшого закінчення війни, яку розпочав проти України

За підсумками переговорів із Путіним 4 вересня Ердоган заявив, що "на обрії немає обнадійливої перспективи на мир" в Україні
Фото: kremlin.ru

Війна, яку в лютому минулого року проти України розпочала країна-агресор РФ, триватиме довго. Таку думку в інтерв'ю PBS, опублікованому 18 вересня на сайті ЗМІ, висловив президент Туреччини Реджеп Ердоган.

Його запитали, чи вважає президент країни-окупанта РФ Володимир Путін, що він перемагає у війні проти України.

"Я не можу сказати. Ми не говорили про це, – відповів Ердоган. – Але я маю бути гранично зрозумілим і відвертим. Цілком очевидно, що ця війна триватиме довго. І на те, що війна закінчиться якнайшвидше, ми б дуже сподівалися. І пан Путін справді стоїть на боці якнайшвидшого закінчення цієї війни".

Журналістка уточнила, що ніщо з того, що відбувається на полі бою, не вказує на бажання Путіна закінчити війну.

"Я просто беру до уваги слова лідера. А пан Путін стоїть на боці якнайшвидшого закінчення цієї війни. Це те, що він сказав. І я вірю його словам", – наголосив президент Туреччини.

Ердоган розповів, що ще 2014 року у нього були "певні дискусії та переговори" з Путіним після окупації РФ українського Криму.

"І я не досяг успіху у своїх дискусіях. І я не зміг змусити їх піти із Криму. І я думаю, що зараз це теж не вдасться. Я думаю, що час покаже [чи зможе Україна вигнати РФ зі своєї території, включно з півостровом]", – резюмував президент Туреччини.

Контекст:

Туреччина активно пропонує послуги посередника у переговорах між Україною та Росією і надає дипломатичну підтримку. Ердоган пропонував організувати зустріч Путіна і президента України Володимира Зеленського ще у листопаді 2021 року, до повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Туреччина була однією зі сторін Чорноморської зернової ініціативи, створеної для морського експорту українського зерна та заблокованої Росією у липні 2023 року.

4 вересня у Сочі відбулися переговори Путіна та Ердогана. Про відновлення "зернового коридору" з українських морських портів політики не домовилися, але Ердоган вважає, що це ще може відбутися.

За підсумками переговорів із Путіним Ердоган заявив, що "на обрії немає обнадійливої перспективи на мир" в Україні.

19 вересня під час виступу на 78-й сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку Ердоган зазначив, що Туреччина "активізує зусилля щодо припинення війни через дипломатію і діалог на основі незалежності й територіальної цілісності України".