Яковлевський: Лукашенко розганяє маховик репресій для створення нервової атмосфери, щоб не їхати в Москву на підписання інтеграційної карти

Яковлевський: Із донора регіональної безпеки Лукашенко перетворюється на детонатор
Фото: Roman Yakovlevsky / Facebook

Росія не вводить війська, а надсилає своїх пропагандистів, занурюючи таким чином Білорусь у стан оксамитової окупації напередодні візиту президента Олександра Лукашенка в Москву, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" білоруський політичний оглядач Роман Яковлевський.

У Білорусі склалася ситуація повної непередбачуваності, яка становить небезпеку для всіх громадян країни. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" сказав білоруський політичний оглядач Роман Яковлевський.

"[Президент Олександр] Лукашенко пішов ва-банк. У ситуації непередбачуваності, яка склалася нині, є небезпека і для Марії Колесникової, яку намагалися "видворити" з Білорусі, і для всіх білорусів. Ситуація зі спробою вивезення Колесникової та інших громадян за межі країни просто обурлива. Лукашенко вигнав навіть главу католицької церкви – громадянина Білорусі, і не пускає його. Всім зрозуміло, що накази щодо цих дії Лукашенко віддає особисто. Він відчуває, що наближається його кінець і поводиться просто неадекватно", – сказав Яковлевський.

Він зазначив, що якщо раніше лідерів протестів ув'язнювали, то тепер їх "видворяють" із країни, і це нова тенденція в діях влади.

"Залишається питання: а чи сам Лукашенко вибирав таку стратегію? Не виключено, що йому допомогли зробити вибір. Він сьогодні дав інтерв'ю трьом пропагандистським телеканалам РФ. Серед них і Маргарита Симоньян із Russia Today, яка надіслала до Білорусі дві бригади своїх пропагандистів. Ми побоювалися військової агресії зі сходу. Але Росія не вводить війська, а надсилає пропагандистів. І ми таким чином занурюємося в стан оксамитової окупації", – зазначив співрозмовник.

За його словами, Москва підштовхує Лукашенка до здавання національних інтересів.

"Нагадаю, що 14 вересня Лукашенка чекають у Москві. Там хочуть підписання так званої 31-ї інтеграційної карти, суть якої  полягає у створенні наднаціональних органів управління. Тобто фактично втрата суверенітету Білорусі. Зараз ми бачимо, як Лукашенко розганяє маховик репресій для створення такої нервової атмосфери. Не виключено, що всі ці колотнечі організовуються в Мінську, зокрема і з його подання, щоб у нього був привід не їхати, – мовляв, у країні неспокійно, важка ситуація, і я повинен бути на місці. Але навряд чи це спрацює", – підкреслив оглядач.

Він вважає, що Білорусь стає небезпечним сусідом для України.

"Лукашенка та офіційний Мінськ останні роки піарили як донора регіональної безпеки. Сьогодні він на наших очах перетворюється на детонатор. І до його непростих відносин із Вільнюсом і Варшавою додався вже і Київ, причому не з власної ініціативи. Вчора на роботу до Мінська повернувся український посол, який був на тривалих консультаціях у Києві. Залякування білорусів майданами, українськими бойовиками і так далі не покращує відносин між країнами. В України північний сусід виявився не таким миротворцем, яким себе презентував. Лукашенко посилено втягує Україну в білоруську кризу, спричинену його поведінкою", – резюмував Яковлевський.

Уранці 7 вересня в Мінську невідомі затримали і відвезли опозиціонерку Марію Колесникову. Також на зв'язок перестали виходити прессекретар координаційної ради опозиції Антон Родненков і виконавчий секретар ради Іван Кравцов.

8 вересня в Держприкордонкомітеті Білорусі повідомили, що Колесникова, Родненков і Кравцов проходили прикордонний контроль на білорусько-українському кордоні. Представник відомства Антон Бичковський стверджує, що Колесникову "випхали" з машини на кордоні, а Родненкову і Кравцову вдалося втекти до України. Жінку затримали.

У Держприкордонслужбі України підтвердили приїзд двох білоруських опозиціонерів, Колесникова на українську частину пункту пропуску не прибувала.

За даними ЗМІ, опозиціонерка порвала свій паспорт при спробі її насильного вивезення з країни.

Лукашенко назвав "правильним" затримання Колесникової.

За словами міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, Родненкова і Кравцова "вислали" в Україну насильно.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента сфальсифіковано. За офіційними даними, перемогу здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів затримали приблизно 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми і поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.